Raport France Telecom: la Cosmote Romania se simte tot mai mult mana Deutsche Telekom. Sunt agresivi si iau clienti prepay de la Vodafone

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 04.05.2010

Cosmote Romania, operator telecom detinut de grupurile OTE si Deutsche Telekom, a fost in 2009 unul dintre cei mai agresivi jucatori de pe piata locala de telefonie mobila astfel ca a determinat reduceri ale preturilor si schimbari de strategii, potrivit datelor din raportul anual al France Telecom, proprietarul Orange Romania.

"Piata de telefonie mobila din Romania a inregistrat o scadere importanta a valorii anul trecut pe fondul crizei economice si a intensificarii competitiei. Razboiul preturilor declansat de Cosmote si generalizarea unor oferte <<abundente>> a impins in jos venitul mediu pe utilizator. In plus, clientii prepay si companiile si-au optimizat consumul pentru a limita impactul deprecierii leului si a compensa astfel declinul veniturilor", potrivit datelor din raportul Orange.

"Orange Romania a fost lovita din plin in primul trimestru din 2009 de agresivitatea ofertelor Cosmote, baza de clienti scazand cu 237.000 de utilizatori inainte de o redresare a situatiei care a fost posibila dupa redefinirea ofertei prepay", potrivit datelor din raport, care descriu intr-o o maniera neobisnuit de directa situatia de pe piata locala de telefonie mobila.

"Ofertele de abonamente, care au fost de asemenea afectate de Cosmote prin reduceri de preturi si subventii mari la telefoane, au fost revigorate la finele anului prin noua oferta de planuri tarifare", potrivit Orange. Compania a castigat anul trecut 78.000 de clienti cu abonament si 562.000 pe cartele prepay. Este pentru prima oara cand Orange ofera date despre numarul de abonati din Romania.

Operatorul sustine ca noua sa oferta de abonamente a ajutat compania sa recastge cota de piata in 2009 si sa incheie anul pe un trend pozitiv.
Potrivit estimarilor companei franceze, Orange a avut in 2009 o cota de piata de 37,8%, in timp ce Vodafone controla 33,2%, Cosmote - 23,8%, Zapp - 1,2% (insa aceasta companie a fost cumparata de Cosmote - n.r.) si RCS/RDS - 4%.

Orange si Vodafone au pierdut insa teren fata de 2007, cand controlau 43,1%, respectiv 38,7% din piata, in timp ce Cosmote avea o cota de 15,9%.
In alta ordine de idei raportul France Telecom mentioneaza implicarea tot mai mare a Deutsche Telekom in conducerea Cosmote. "2009 a fost de asemenea marcat de achizitia Zapp de catre Cosmote so implicarea mai mare a T-Mobile in conducerea subsidiarei sale". Potrivit documentului France Telecom "Cosmote continua sa castige cota de piata, in principal pe segmentul prepay, in detrimentul Vodafone".