Exclusiv ONLINE: Cum arata preturile la alimente cumparate direct de la producatorii agricoli
Trei sferturi din mancarea pusa pe masa de romani are eticheta
straina, hipermarketurile pun absenta produselor romanesti de la
standurile cu legume si frunte pe seama cantitatilor mici si a
lipsei de constanta a livrarilor de la producatori, iar taranii vin
in pietele de la oras, dar prefera sa isi vanda marfa la 4
dimineata intermediarilor.
Toate acestea duc la alimente scumpe, mai ales iarna si primavara,
cand rosiile de exemplu, costa 7 lei/kg, iar o salata verde 4 lei.
Produsele romanesti, fie ca este vorba de branzeturi, preparate din
carne sau conserve, si-au insusit denumirea de "traditionale" si au
devenit un moft pe care clientii si-l pot permite doar in anumite
weekend-uri in piete volante, cand o mana de producatori de prin
toata tara se strand in centrul oraselor mari sa arate alternativa
"dependentilor de hipermarket".
Luna aceasta, mai multi producatori din cadrul Federatiei Agrostar
au inceput un experiment, de al carui rezultat va depinde "asaltul"
produselor romanesti- prima piata destinata exclusiv
producatorilor. "Am inaugurat la inceputul acestei luni, in
colaborare cu Administratia Pietelor Sector 1, prima piata in care
vand exclusiv producatorii agricoli, preturile fiind in medie cu
5%-10% mai mici fata de celelalte piete", a declarat Niculae
Stefan, presedintele Agrostar, federatie care cuprinde 38.000 de
membri din agricultura, avicultura, horticultura sau
viticulutra.
Cele 40 de tarabe sunt amplasate intr-un cort in Sectorul 1 al
Capitalei si sunt aprovizionate zilnic cu legume si fructe, in
weekend putand fi achizitionate si branzeturi din Sibiu si Brasov,
palinca din Salaj sau chiar carne de strut. "Preturile sunt afisate
in fiecare zi la intrarea in piata. Vedem care este presul angro si
stabilim pretul final, care este mai mic decat in alte piete pentru
ca producatorii sunt scutiti de taxele pe cantar sau pe taraba,pe
care in alte piete sunt nevoiti sa le plateasca", a declarat
Nicolae Popa, presedintele sindicatului producatorilor din Giurgiu
care face parte din Agrostar, care anunta ca salata verde costa un
leu, nu 2,5 lei ca in alte piete, iar ceapa se vinde cu doar 50 de
bani.
Deocamdata fiecare producator aduce zilnic circa 100 de kilograme "pentru ca piata nu este populara", dar pe viitor, organizatorii se gandesc chiar la o tona la fiecare taraba. In functie de rezultate, aceste corturi se vor extinde in mai multe zone ale Capitalei.