In patru luni, statul a facut achizitii de laptopuri si masini cat pentru intregul an 2009

Autor: Adriana Rosoga 10.05.2010

Laxative, sosete, fotolii, perne, sisteme de derulare a hartiei igienice, aparate de gatit, uscatoare pentru maini, perii de toaleta, aspiratoare, prosoape, prelungitoare priza, distribuitoare automate de sapun, autoturisme, laptopuri, computere, telefoane mobile, aparate de aer conditionat, fotocopiatoare, imprimante laser color sunt produse pe care institutiile guvernamentale si companiile de stat au cheltuit peste 100 mil. euro in primele patru luni ale anului.



La aceasta suma se adauga alte 24 mil. euro bugetate pentru achizitii similare, ceea ce inseamna ca valoarea cumulata a acestor cheltuieli se apropie de cea consemnata pe parcursul intregului an 2009, conform Mediafax.
In actualul context economic, in care se vorbeste de taierea la sange a cheltuielilor bugetare, suma pe care o da statul pe achizitii este "socanta. Inseamna ca s-au creat la stat obisnuinte de consum anormale. Cum sa cheltuiesti o astfel de suma pentru dotari pentru care s-a tot cheltuit pana acum", spune Forin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Raportat la suma achizitiilor publice din anii anteriori, valoarea contractelor incheiate in intervalul ianuarie-aprilie 2010 de catre institutiile si companiile guvernamentale este dubla comparativ cu intregul an 2007 (50 mil. euro) si se apropie simtitor de suma inregistrata pe parcursul intregului an 2009 (140 milioane euro). In 2008, achizitiile publice incheiate au totalizat 500 milioane euro.
Printre companiile care au cumparat autovehicule s-au inscris Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Centrul Transilvaniei, formata din mai multe consilii judetene (vehicule de 5,3 milioane lei), Romgaz (autovehicule de 1,99 milioane lei), Aeroportul Henri Coanda Bucuresti (autovehicule berline, microbuze si alte masini de 1,68 milioane lei), Biroul Roman de Metrologie Legala (autovehicule de peste doua milioane lei), Imprimeria Nationala (autoutilitare de 778.000 lei si masini inclusiv pentru transportul delegatiilor in teritoriu de 278.800 lei), Regia Autonoma de Transport Bucuresti (autoturisme tip berlina de 350.640 lei), Electrica Distributie Transilvania Nord (vehicule de teren de 62.000 lei).
Electrica a incheiat un contract de achizitionare autoturisme in regim de inchiriere pentru deservirea salariatilor din sediul companiei, pentru perioada 1 aprilie-31 decembrie 2010, in valoare de 1,86 milioane lei.
Ministerul Finantelor, care efectueaza achizitii si in numele altor autoritati, prin intermediul unor programe cu finantare comunitara, a cumparat autovehicule si motociclete cu 34,8 mil. euro, cinci salupe fluviale de patrulare cu 7,1 mil. euro, precum si computere personale, servere, camere web, binocluri, sisteme video de supraveghere, echipamente de retea, electronice, comunicatii si multimedia de 37,4 mil. euro.Achizitii de computere si alte echipamente informatice au mai fost efectuate, printre altele, de Loteria Romana (echipament de comunicatii si servicii intretinere de 45,9 mil. lei), Posta Romana (imprimante color de 3,2 mil. lei), Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare (sistem de control al comunicatiilor si servere de 1,34 mil. lei), Ministerul Apararii (sisteme radiodifuziune de 563.697 lei), Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat-ISCIR (100 de laptopuri si licente de 504.200 lei).

Propunere ZF: Publicati rapoartele de achizitii pe net
Ziarul Financiar a lansat la inceputul lunii mai propunerea ca fiecare institutie de stat sa publice un raport anual de activitate, detaliat cu toate cheltuielile efectuate in anul anterior, pana la limita minima de 1.000 de lei, informatii care sa fie publicate pana la 1 martie anul urmator si prezentate intr-o conferinta de presa. ZF a semnalat totodata ca piata licitatiilor publice din Romania reprezinta in jur de 10% din PIB, contractele de achizitii publice, la care participa peste 11.000 de autoritati (ministere, primarii, consilii judetene, institutii deconcentrate, scoli, universitati etc.) au o valoare medie anuala de 13 miliarde euro, iar anual sunt semnate in jur de 80.000 contracte de achizitii publice.