Analistii cred ca integrarea fiscala este solutia crizei zonei euro. Sansa Greciei este stergerea datoriilor

Autor: Andreea Mioara Neferu 13.05.2010

Tarile din zona euro ar trebui sa faca noi pasi in directia integrarii, punand la punct un nou sistem de coordonare bugetara transfrontaliera, potrivit directorului Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Financial Times.

El a indicat ca statele ce folosesc moneda unica trebuie sa introduca transferuri fiscale pe termen scurt, prin care sa evite aparitia unei crize similare celei din Grecia, ce a zguduit o serie de piete financiare. Transferurile fiscale presupun mutarea veniturilor fiscale dintr-o tara in alta.

Propunerea lui Strauss-Kahn, daca va fi pusa in aplicare, ar marca o etapa majora in procesul de guvernare economica comuna a zonei euro, dar ar putea intampina rezistenta din partea Germaniei, cea mai mare economie europeana.

Comentariile directorului FMI survin pe fondul unei noi deprecieri a monedei euro in raport cu dolarul american. Euro a scazut ieri sub nivelul inregistrat vineri, inainte ca statele din zona euro sa anunte un mecansim de stabilizare, care, alaturi de contributia FMI, ar urma sa totalizeze 750 mld. euro. Astfel, euro se tranzactiona ieri pentru 1,2693 dolari, adica o depreciere de 0,84% fata de ziua de marti, in conditiile in care vineri, 7 mai, cotatia era de 1,2734 dolari pentru un euro.

"Au nevoie de o monitorizare mai intensa si instrumente cu ajutorul carora sa organizeze transferurile dintr-o parte a zonei euro in cealalta", a explicat Strauss-Kahn.

El a precizat ca se refera la transferuri bugetare pe termen scurt si nu la un sistem permanent in care Germania, spre exemplu, ar fi defavorizata, fiind nevoita sa cotizeze pentru tari puternic indatorate precum Grecia sau Portugalia.

Desi are o institutie ce dicteaza politica monetara pentru toate cele 16 state (Banca Centrala Europeana), zonei euro ii lipseste o autoritate fiscala comuna, in prezent deciziile in acest domeniu fiind stabilite la nivel national de fiecare stat in parte. Natiunile din zona euro argumenteaza ca aceasta este una dintre putinele chestiuni in care inca mai au autonomie de decizie.

Ce zic economistii

Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York: Grecia, dar si alte state "codase" din zona euro ar putea fi nevoite sa abandoneze moneda unica in urmatorii anii, pentru a-si stimula economiile. Euro va ramane moneda de baza a unui numar mai redus de tari care se bucura de fundamente fiscale si economice solide.

Jim Rogers, presedinte al fondului de investitii Rogers Holding: Bailout-ul Europei pentru tarile indatorate nu este nimic altceva decat un "alt cui in sicriu" pentru moneda euro. "Am fost socat. Inseamna ca au renuntat la euro, nu le pasa in mod deosebit daca au o moneda sanatoasa sau nu. Toate aceste tari vor cheltui bani pe care inca nu ii au si criza va continua".