Guvernul se face ca nu vede salariile din companiile de stat

Autor: Doina Anghel 13.05.2010

Cele mai mari discrepante salariale fata de sectorul privat sunt in firmele statului.



Peste 5.000 de angajati din companiile de stat au salarii brute mai mari de 8.000 de lei pe luna, insa Guvernul nu a luat in calcul in discutiile cu FMI si economiile care ar putea fi facute prin ajustarea castigurilor din acest sector.

Alti 6.000 de angajati din administratie depasesc pragul salarial de 8.000 de lei, insa varfurile nu se regasesc in domenii precum sanatatea si invatamantul, ci in randurile birocratiei centrale si locale.

In lipsa unui plan gandit din timp, Guvernul a preferat varianta facila a ajustarii in bloc a salariilor pe care le poate controla cel mai usor si a pensiilor, ferindu-se sa intre pe terenul juridic minat al contractelor de munca din companiile cu capital de stat. Cabinetul Boc estimeaza ca va reduce cheltuielile de personal din sectorul bugetar, in al doilea semestru al anului, cu 5,39 miliarde lei, reprezentand 1,06% din PIB, prin diminuarea cu 25% a salariilor incepand cu 1 iunie. De asemenea, Executivul mizeaza si pe reducerea cu 5,2 miliarde lei (1% din PIB) a cheltuielilor cu asistenta sociala, urmare a diminuarii cu 15% a pensiilor si altor drepturi sociale.

Cert este ca informatiile despre castigurile salariale ale mai mult de 250.000 de bugetari din armata, servicii, politie si ale angajatilor din companiile de stat lipsesc din statisticile pe care Ministerul de Finante le-a trimis sindicatelor inainte de discutiile din Consiliul Economic si Social privind reducerile de salarii cu 25% in sectorul bugetar, un calcul sumar aratand ca statul cheltuieste doar cu fortele de ordine aproximativ 6 miliarde de lei anual.

Presedintele Traian Basescu a explicat aseara ca daca nu se va interveni pentru reducerea cheltuielilor statului, pana in 2013 nivelul indatorarii se va dubla, pana la 67% din Produsul Intern Brut. "Ne mai trebuie inca doi ani ca sa nu ajungem in situatia Greciei", a spus seful statului, care a prezentat exemple detaliate de anomalii in sistemul pensiilor si al ajutoarelor sociale. 2,2 milioane de pensionari sunt pensionati anticipat sau pe caz de boala, iar o parte dintre cei care iau ajutoare sociale sunt la munca in strainatate.