Analistii dupa primele rezultate pe Bursa din acest an: 2010 este un an pierdut. Bugetele companiilor sunt nerealiste

Autor: Adrian Cojocar 16.05.2010

Rezultatele companiilor de pe Bursa pe anul in curs vor fi sub bugetele de venituri si cheltuieli construite la inceputul anului, cred analistii, in conditiile in care cererea interna va avea de suferit de pe urma ajustarilor bugetare, iar optimismul privind revenirea exporturilor ar putea fi de asemenea unul exagerat. "2010 este un an pierdut in mare parte din cauza ajustarilor pe care urmeaza sa le faca statul, si care au fost intarziate, astfel ca si revenirea va fi una intarziata. Majoritatea bugetelor companiilor vor fi nerealiste anul acesta pentru ca s-au bazat pe revenirea consumului, in conditiile in care cel putin la nivel intern acesta a continuat sa se contracte, iar ajustarile bugetare vor reduce si mai mult cererea interna. TVA-ul a scazut cu 10% in primul trimestru, ceea ce inseamna ca privatul nu se poate baza decat pe exporturi anul acesta si la noi exporturile sunt destul de putine", spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital din cadrul BCR.

Institutiile financiare au spus ca revenirea economica la nivelul statelor est-europene va fi sub asteptarile de la inceputul anului, fapt ce ar putea influenta negativ si exporturile companiilor de pe plan intern.
Companiile de la Bursa au raportat pe primul trimestru semne mixte in ceea ce priveste revenirea economica, afacerile insumate a 74 de companii listate urcand in primul trimestru cu 6,5%, pana la 9,4 mld. lei (2,3 mld. euro).
Totusi, majoritatea businessurilor au continuat sa se contracte in aceasta perioada, mai cu seama in randul companiilor mici de pe Bursa.
Profiturile emitentilor au ramas sub presiune, cresteri survenind doar in anumite sectoare, mai putin concurentiale, precum cel al utilitatilor si cel de petrol si gaze.

Cresterile cele mai mari sunt in industria farma si metalurgie


Cele mai mari cresteri sectoriale au fost consemnate in randul companiilor din industria farmaceutica, unde afacerile cumulate ale firmelor listate au urcat cu 19%, iar cele din metalurgie si-au majorat vanzarile cu 17%, in special pe fondul revenirii exporturilor. Cea mai mare companie listata din metalurgie, Alro Slatina, inca nu si-a publicat rezultatele.
In industria farmaceutica, Zentiva Bucuresti (SCD) a raportat pe primul trimestru un avans de 31% la nivelul afacerilor, pana la 67,4 mil. lei, si un profit de peste trei ori mai ridicat, de 19,5 mil. lei.
"Afacerile din sectorul farmaceutic au crescut in primul trimestru pentru ca se lucreaza cu marje mari de profit si au putut sa urce preturile. Se pare ca pe piata farma se intampla urmatorul fenomen: statul plateste foarte prost producatorii de medicamente, intarzierile ajungand in acest moment la 300 de zile, iar companiile majoreaza preturile ca sa compenseze acest lucru", a explicat Caruntu.
Cateva companii din domeniul metalurgiei au consemnat in T1 cresteri substantiale, dupa ce in 2009 afacerile au scazut si cu 60-70%.
Astfel, vanzarile combinatului Mechel Targoviste au urcat cu 60%, la 174,1 mil. lei, insa compania n-a reusit sa revina pe profit raportand un rezultat negativ de 28,8 mil. lei.
Firmele din domeniul utilitatilor au beneficiat in primul trimestru de vremea mai rece comparativ cu aceeasi perioada din 2009, fapt ce a condus la o crestere atat a consumului de electricitate si gaze, cat si a profitului acestora.
Transgaz Medias (TGN) si-a majorat profitul cu 31% in primele trei luni si afacerile companiei au urcat cu 15%, in timp ce castigul net al Transelectrica s-a majorat cu 7%, la 50,4 mil. lei.
"Din cauza vremii nefavorabile s-au amanat lucrari de mentenanta si au beneficiat si de un consum mai ridicat. Din aceasta cauza, Transgaz nu va putea sa-si mentina rezultatele din primul trimestru pe parcursul lui 2010. La Transelectrica rezultatele arata foarte rau. In profitul net este inclus si un rezultat al reevaluarii datoriilor in valuta, iar exporturile companiei au scazut cu 77%", spune Mihai Caruntu.
Afacerile cumulate ale companiilor din domeniul masinilor si echipamentelor au scazut cu 5%, iar cele din industria alimentara au inregistrat un declin de 1%.
Businessurile firmelor de constructii de pe Bursa, afectate de vremea nefavorabila din primul trimestru, au scazut pe ansamblu cu 10%.