Proprietarii turci de hoteluri angajeaza romani cu 800-1.000 de euro pe luna

Autor: Mirabela Tiron 23.05.2010

Hotelierii turci, dar si proprietarii de alte businessuri din turism cauta angajati vorbitori de limba romana si de engleza in conditiile in care numarul turistilor romani a ajuns la 65.000 de persoane anul trecut.

"In ultimii ani, numarul turistilor romani care s-au cazat la hotel s-a dublat. Incercam sa angajam si persoane care vorbesc limba romana pentru a ne intampina clientii", a spus un reprezentant al hotelului de cinci stele Adam si Eva din statiunea Belek, regiunea Antalyiei.

Si un reprezentant al companiei de rafting Antalya Rafting sustine ca ar dori sa angajeze romani pe perioada de vara, de la care sa invete limba romana.

"Salariul este bun, ajunge la 1.000 de euro pe luna. Numarul grupurilor de turisti romani care vin sa faca rafting a crescut. Eu incerc sa invat limba romana pentru a comunica mai usor", a spus sursa citata. Romanii care muncesc deja in agentiile de turism, magazinele de bijuterii sau hotelurile din Turcia spun ca nu vor sa se mai intoarca in tara pentru ca viata lor este mai buna in Turcia.

Mariana Gocman, nascuta in Sinaia si care lucreaza in prezent ca operation manager al agentiei de turism 3E Travel Agency, spune ca a venit in urma cu 20 de ani in Turcia, unde s-a realizat atat pe plan personal, cat si profesional. "Sunt casatorita cu un turc si am trei copii. In Romania merg in vacanta pentru o saptamana sa imi vad familia". Romanca mai precizeaza ca la agentia de turism la care lucreaza castiga "foarte bine", fara a preciza exact suma. "Avand in vedere ca sunt director zonal la aceasta agentie de turism, castig peste 1.000 de euro".

3E Travel Agency este o agentie de turism care lucreaza cu compania de turism Premium Holidays din Romania, care vinde romanilor sejururi in Turcia. "Ma bucur foarte mult cand vin turisti romani in Turcia, cu aceasta ocazie exersez si limba romana", mentioneaza Mariana Gorcman.

Oguzhan Ozaydin, un ghid turistic, precizeaza ca femeile din alte tari care se stabilesc si care se angajeaza in Turcia aduc o contributie importanta in dezvoltarea economiei, avand in vedere ca doar 20% din femeile de origine turca muncesc, 80% din populatia activa a Turciei fiind barbati. Oficialii de la ambasada Romaniei din Turcia au transmis ca nu au date legate de numarul romanilor care muncesc in aceasta tara.

O alta romanca angajata la magazinul de bijuterii de lux Storks Diamond, Carmen Munteanu din Iasi, spune ca lucreaza de trei ani in aceasta companie si ca mai degraba ar merge sa munceasca in orice alta tara, mai putin in Romania. "Nu am la ce sa ma intorc in Romania, aici imi este foarte bine, de ce sa ma intorc?", precizeaza Carmen, vanzatoare in magazinul Storcks.

In urma cu zece ani, pe litoralul turcesc, care se intinde pe o suprafata de 20.000 de kilometri patrati, erau doar trei-patru hoteluri de cinci stele, in prezent numarul acestora depasind 200 de unitati, care isi vand serviciile in sistem all-inclusive. Litoralul turcesc atrage 7 milioane de turisti straini anulal, din care 65.000 de romani, fata de doar cateva sute de turisti straini care se cazeaza in hotelurile de pe litoralul romanesc.