Actiunile Fondului Proprietatea au pierdut o treime din valoare in doua luni

Autor: Roxana Daniela Pricop 27.05.2010

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) se tranzactioneaza in prezent la 35% din valoarea nominala, la mica publicitate, in scadere cu peste 30% fata de maximul de 0,5 lei atins in martie, potrivit informatiilor obtinute de ZF de la persoanele implicate in tranzactii.

Deocamdata Fondul nefiind listat, tranzactiile cu actiuni se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de mica publicitate. Desi nu se tranzactioneaza la Bursa, actiunile Fondului au fost afectate de turbulente de pe pietele externe de actiuni, in conditiile in care mare parte dintre cei care sunt implicati in tranzactii sunt fonduri straine de investitii si investitori sofisticati foarte atenti la evolutia crizei.

"Dupa ce au crescut foarte mult in ultimul an, actiunile Fondului au inregistrat o corectie in ultimele saptamani. In prezent, tranzactiile se incheie la un pret de 0,34-0,35 lei/actiune. Motivul corectiei nu tine de situatia Fondului, ci mai ales de volatilitatea foarte mare de pe pietele locala si internationala de actiuni", a spus Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, a pierdut 19,8% de la finele lunii martie pana in prezent, in timp ce indicele celor cinci Societati de Investitii Financiare (BET-FI) s-a depreciat cu 39,4%, pe fondul problemelor financiare ale Greciei si panicii investitorilor.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile FP devenita publica a fost cea prin care SIF Moldova (SIF2) a achizitionat un pachet de titluri in valoare de 16 milioane de lei pe 20 mai. Pachetul de actiuni a fost cumparat de SIF 2 de la mostenitorii familiei Malaxa, cei mai importanti actionari privati ai Fondului, potrivit lui Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

Dupa semnarea tranzactiei, societatea de investitii a ajuns sa detina peste 80 de milioane de actiuni la Fond, in conditiile in care la finele lunii aprilie detinea un pachet de 37,35 milioane de actiuni. Astfel pretul la care SIF Moldova a semnat tranzactia este de aproximativ 0,32 lei. Mostenitorii familiei Malaxa si-au redus participatia la Fond cu circa 50 de milioane de actiuni, pana la aproape 950 milioane de actiuni, reprezentand 6,6% din capitalul Fondului.

"In prezent detinem o participatie de peste 80 de milioane de actiuni la Fondul Proprietatea. Am inceput sa cumparam actiuni din prima parte a anului trecut, urmarind un orizont mediu si lung de investitie. Cumparam actiuni la preturi care sa ne asigure un exit profitabil", a spus Costel Ceocea.

Luna mai a adus si prima scadere a warranturilor cu activ suport pe actiunile FP lansate de compania ceha Wood&Co si listate la Bursa din Viena.

Pe 6 mai, cand a avut loc ultima tranzactie, contractele derivate pe actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 10,78%, pana la un pret de 65.000 euro.

La aceasta cotatie, pretul unei actiuni FP era pe 6 mai de 0,54 de lei. Un warrant are ca activ suport 500.000 de actiuni FP.