Ar putea fi anulata investitia de 450 mil. euro in eoliene a CEZ de la Cogealac? Primarul spune da, cehii spera ca nu, dar spaniolii de la Iberdrola asteapta dupa colt

Autor: Roxana Petrescu 01.06.2010

Construirea celei de-a doua etape a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro pe care CEZ a anuntat ca-l ridica in doua comune dobrogene ar putea sa nu mai aiba loc, investitia de peste 450 de milioane de euro pe care cehii intentionau sa o realizeze la Cogealac fiind blocata din mai multe motive.

Desi cehii spun ca au toate actele in regula, primaria Cogealac spune ca de fapt terenurile pe care ar trebui montate turbinele nu apartine cehilor de la CEZ, motiv pentru care tot lantul de avizare este blocat.

"Pentru a doua faza a proiectului (Cogealac - n.red.), CEZ a obtinut deja toate permisele si aprobarile cerute de lege, inclusiv autorizatia de infiintare de la ANRE, acordul de conectare la retea de la Transelectrica, autorizatia de mediu si mai multe acorduri de inchiriere a terenurilor si documente referitoare la achizitia de teren de la proprietarii privati. Singurul document de care avem acum nevoie pentru a incepe lucrarile este autorizatia de construire. Pentru aceasta autorizatie am depus deja toate documentele necesare cu exceptia aprobarii din partea primariei Cogealac pentru consolidarea drumurilor de exploatare. Aceasta este singura aprobare de care avem nevoie din partea autoritatilor din Cogealac, am cerut-o de mai multe ori si de fiecare data am fost refuzati fara a primi vreo motivare solida", spun reprezentantii CEZ Romania.

Al cui este pamantul

Primaria din Cogealac sustine insa cu totul altceva. "Pana a ajunge la consolidarea drumului au de parcurs mai multe etape. Nu au depus niciun document la primarie", spune Hristu Cati, primar din 2008 al comunei Cogealac, care a candidat din partea PNTCD. Potrivit presei locale, primarul ar fi dorit sa se transfere la PD-L.

"In 2007, fosta conducere a comunei a aprobat altei firme, Eolica Dobrogea, care lucreaza cu Iberdrola (grup spaniol, lider global in proiecte eoliene - n.red.), sa dezvolte un proiect eolian de 600 de MW. Eolica are contract cu primaria, cu consiliul judetean, are 265 de contracte semnate cu proprietarii de terenuri. CEZ nu are aceste aprobari, dar au intr-adevar niste contracte de inchiriere. Problema este ca fara aprobarea consiliului local privind lucrarile de constructie pe aceste terenuri, CEZ degeaba a inchiriat respectivele terenuri", spune primarul din Cogealac.

Declaratiile primarului sunt sustinute si de surse apropiate de Iberdrola. "Terenurile sigur nu sunt ale CEZ. Asta este tot ce va pot spune", au declarat sursele citate.

CEZ spune insa ca autoritatile din Cogealac nu au niciun drept asupra acestor terenuri.

"CEZ a incheiat contracte de inchiriere valabile cu proprietarii de terenuri si potrivit legislatiei din Romania ei sunt liberi sa decida si sa-si inchirieze terenurilor oricui vor, fara nicio interventie sau aprobare din partea autoritatilor comunei. Nu intelegem problemele legate de incheierea acestor contracte de inchiriere, ci doar putem sa speculam ca prin acest lucru primaria din Cogealac isi asuma dreptul de a decide asupra unor drepturi comerciale ale proprietarilor privati de terenuri", spun reprezentantii CEZ.

CEZ: Avem strategii pentru toate situatiile

In replica, primarul din Cogealac spune ca "statul da autorizatia de construire, nu proprietarul unui teren."

"CEZ nu are decat niste contracte de inchiriere. Eu pot sa dovedesc tot. Firma de la care au cumparat acest proiect le-a vandut ceva ce nu-i apartinea. Zona-i ocupata. Problema este inchisa. Parcul CEZ nu se face daca nu vin cu documentele legale", spune Cati Hristu.

Initial, negocierile prin care CEZ a preluat in 2008 proiectul eolian din Dobrogea au vizat doar parcul de la Fantanele, ulterior fiind inclusa in negocieri si partea de la Cogealac. CEZ a cumparat acest parc de la dezvoltatorii americani Continental Wind Parterns. La randul lor, americanii au realizat cele doua parcuri alaturi de omul de afaceri Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai discreti investitori in domeniul de profil din Romania de la care si Petrom a cumparat recent un parc.

"Au fost mintiti de Muntmark. Le-a vandut ceva ce nu avea", mai spune primarul din Cogealac.

Pe de alta parte, avocatii care au consiliat CEZ in aceasta tranzactie, Tuca, Zbarcea si Asociatii, spun ca nu este nimic in neregula cu contractul pe care il are CEZ, neexistand niciun motiv pentru sistarea proiectului de la Cogealac.

"Nu credem ca exista vreun motiv intemeiat pentru care aceasta investitie sa fie blocata si suntem increzatori ca am indeplinit toate conditiile pentru a implementa ambele stadii ale proiectului. Bineinteles, CEZ a pregatit strategii pentru toate situatiile posibile", mai spun reprezentantii grupului ceh.

CEZ spune ca pana la sfarsitul anului viitor ar putea finaliza investitia de la Cogealac daca va primi toate documentele necesare.

Ce ar trebui sa se construiasca la Cogealac

Numar de turbine eoliene: 101.

Turbinele vor fi livrate de General Electric, contractul fiind semnat de anul trecut.

Valoarea proiectului: peste 450 de milioane de euro

Capacitate instalata: 252,5 MW

Probleme la Fantanele

Nici in ceea ce priveste proiectul de la Fantanele lucrurile nu sunt rezolvate pentru ca patru turbine din acest parc si statia de transformare se afla pe teritoriul primariei Cogealac. La Fantanele sunt montate deja circa 90 de turbine, iar de la inceputul acestei saptamani ar fi trebuit sa inceapa testele pentru punerea acestora in functiune.

"Statia de transformare si cele patru turbine fac parte din proiectul Fantanele si sunt incluse in autorizatia de construire emisa de catre Consiliul Judetean Constanta. Pentru statia de transformare si pentru cele patru turbine, ca si pentru tot parcul de la Fantanele, toate documentele si autorizatiile au fost obtinute inainte de constructie", explica reprezentantii CEZ. Primarul din Cogealac spune insa ca cehii nu aveau voie sa-si construiasca statia pe terenurile comunei sale, ca CEZ trebuia mai intai sa plateasca anumite taxe la primarie si ca el are documentele prin care poate sa dovedeasca tot.