Problemele gigantului BP cresc mai repede decat pata de petrol si apar zvonuri privind o posibila preluare

Autor: Cristina Rosca 02.06.2010

Intrata in criza de timp din cauza sezonului uraganelor, compania britanica BP nu reuseste sa gaseasca o solutie pentru scurgerea de petrol din Golful Mexic. Nicio metoda conventionala de oprire a scurgerii nu a functionat pana acum din cauza adancimii mari la care se afla putul.



Lupta BP de a opri scurgerea de petrol in Golful Mexic s-ar putea transforma in lupta unuia dintre cei mai mari producatori de petrol si gaze naturale din lume de a ramane independent. Este in joc chiar supravietuirea companiei, potrivit bancii de investitii de la Londra Arbuthnot Securities.

Costul dezastrului, ce a ajuns la un miliard de dolari, si declinul actiunilor ar putea transforma BP intr-o tinta pentru achizitii sau ar putea forta grupul sa se divizeze, potrivit analistului Dougie Youngson.

Actiunile BP au pierdut 34% de la scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon, ca urmare a unei explozii care a avut loc in data de 20 aprilie si care a ucis 11 oameni. Valoarea companiei a scazut cu 40 mld. lire sterline (48 mld. euro) pana la 79,4 mld. lire sterline (95 mld. euro). Acest lucru ar putea fi suficient pentru ca BP sa se transforme intr-o tinta atractiva.

Cel mai mare dezastru petrolier din istoria SUA

"Valoarea de piata a BP a scazut semnificativ, astfel ar putea deveni o tinta pentru cei ce sunt in cautare de companii pentru a le prelua", crede Dirk Hoozemans de la administratorul de active Robeco Group din Roterdam, care anul trecut si-a vandut participatia in cadrul BP.

La inceputul saptamanii, actiunile BP au suferit pe bursa din Londra cel mai drastic declin din ultimii 18 ani, dupa ce compania a abandonat incercarea de a opri scurgerea de petrol din Golful Mexic, cea mai grava din istoria SUA.

Titlurile BP s-au depreciat marti cu 17%, pana la 4,115 lire, cea mai abruta scadere intr-o zi de dupa iunie 1992. Si ieri titlurile companiei britanice au continuat sa scada, pierzand circa 2%.

Compania a anuntat pe 29 mai ca o metoda numita "top kill", menita sa opreasca scurgerea prin utilizarea unor fluide grele si a unor materiale reziduale, a esuat. De pe data de 20 aprilie sunt deversati zilnic intre 12.000 si 25.000 de barili (1,9 milioane de litri - 3,9 milioane de litri) din putul aflat la o adancime de 1,5 kilometri. Zacamantul de petrol se afla la 4 kilometri sub fundul oceanului.

"Pana cand scurgerea nu va fi oprita, nu se va putea vorbi despre pierderi", a spus Peter Hitchens, analist la compania de brokeraj Panmure Gordon din Londra. "Desi credem ca piata a reactionat exagerat la aceste vesti proaste, actiunile nu vor avea o evolutie buna atata timp cat petrolul va continua sa se scurga in mare."

Analistii spun ca exista posibilitatea ca deversarea de petrol sa nu fie oprita pana cand procesul de forare a unor puturi secundare prin care sa fie captat petrolul nu se va incheiat, in luna august.

Costul operatiunilor menite sa opreasca scurgerile de petrol se ridica la 990 mil. dolari, potrivit BP, care se pregateste totusi de o noua incercare de a controla scurgerile.

Sezonul uraganelor da peste cap planurile

BP va utiliza roboti subacvatici pentru a incerca sa taie teava afectata, riscand cresterea temporara a fluxului, inainte de blocarea conductei.

Noua incercare ar putea fi amanata, desi a trecut circa o luna si jumatate de la catastrofa, deoarece sezonul uraganelor din Golful Mexic se apropie de inceput. Totusi, vantul dinspre sud-vest ar putea imprastia petrolul, amenintand coastele din statele Mississippi si Alabama, potrivit Administratiei Nationale a Atmosferei si Oceanelor. BP este cel mai mare operator din Golful Mexic, de unde extrage peste 450.000 barili de petrol pe zi.

Scenariul Golful Mexic are Sanse mici de a se repeta In Marea Neagra

Sunt sanse mici ca dezastrul din Golful Mexic sa se repete la exploatarile din Marea Neagra pentru ca adancimea la care se foreaza este mult mai mica. "Teoretic, si in Romania exista pericolul unui accident similar celui din Golful Mexic, pentru ca avem platforme de exploatare. Practic, nu suntem in pericol pentru ca nu avem exploatari de mare amploare. In cazul nostru, in Marea Neagra se foreaza pana la adancimi de circa 3.500 de metri", afirma Mihai Gheorghitoiu, profesor in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti. "Nu adancimea conteaza insa cel mai mult, ci tehnologia folosita. In ultimii ani platformele din Romania au fost retehnologizate, iar acum se folosesc echipamente de ultima generatie."