Cum se fac bani din soare. La Satu Mare, 17 oameni si o echipa de roboti fac panouri fotovoltaice de 150 mil. euro anual

Autor: Roxana Petrescu 06.06.2010

Romania joaca in liga mare, cel putin teoretic, in ceea ce priveste proiectele eoliene. Specialistii din piata spun insa ca in cativa ani acest val de investitii isi va atinge punctul maxim in Europa, moment in care va lua amploare o noua tendinta, cea a proiectelor solare. La Satu Mare, in urma cu cateva zile, un grup de investitori a dat drumul primei fabrici de panouri fotovoltaice din Romania. Desi productia nu este destinata acum pietei locale, cei care au pariat 10 milioane de euro pe acest domeniu in plina criza spun ca se asteapta la zile "insorite".

"Valul proiectelor eoliene se apropie de maxim, iar energia solara va fi urmatorul lucru mare cand vine vorba de regenerabile. Ideea alimentarii cu energie este supusa acum unor schimbari majore, tendinta fiind aceea de a putea produce electricitatea cat mai aproape de consumator. In acest caz, ce poate fi mai apropiat decat propriul tau acoperis? Daca ai un acoperis deasupra capului, foloseste-l si apoi energia pe care o produci cand nu esti acasa da-o in sistem", spune Andre Fraga, directorul de dezvoltare internationala al grupului Renovatio.

Grupul este inregistrat in Cipru si potrivit declaratiilor lui Fraga dezvolta afaceri de 50 de milioane de euro din energie regenerabila, desi pe site-ul companiei datele arata ca in 2008 businessul pe care il reprezinta atingea 10 milioane de euro.

Renovatio este cunoscut pe piata locala mai ales prin intermediul proiectelor eoliene pe care acum le dezvolta alaturi de Energias de Portugal. Aceste proiecte eoliene la care lucreaza sunt printre putinele de amploare care sunt asteptate sa intre in functiune anul acesta, alaturi de cel al cehilor de la CEZ.

Daca in ceea ce priveste proiectele de energie eoliana ultimii ani au obisnuit publicul cu dimensiuni uriase, comparabile cu cele ale unui reactor al centralei de la Cernavoda, pe partea solara lucrurile stau un pic diferit.

"Noi dezvoltam acum pe plan european proiecte solare cu o capacitate totala de 250-300 MW. Cel mai mare proiect european in momentul acesta are 40 MW si este localizat in Portugalia. Media proiectelor solare este undeva la 7,5 MW", spune Fraga.

Tocmai pentru proiectele solare pe care le dezvolta, grupul Renovatio a decis sa investeasca, prin intermediul diviziei Renovatio Solar, intr-o unitate de productie, astfel ca cel putin in prima faza, toate panourile iesite pe poarta fabricii de la Satu Mare vor alimenta investitiile pe care grupul le realizeaza in tari precum Italia sau Portugalia.

Dominatia robotilor

"Am avut mai multe locuri din care puteam sa alegem, dar managementul din Romania a tras cu dintii de acest proiect. In plus suntem aproape de toate pietele pe care vrem sa le deservim, iar forta de munca pe care am gasit-o aici este bine pregatita. Am avut si o serie de traininguri, dar am gasit si oameni buni", spune reprezentantul Renovatio.

Cum toata fabrica este stapanita de roboti, nu au fost create foarte multe locuri de munca, in prezent fiind angajati 17 oameni.

"In decembrie vom ajunge la 30 de angajati, iar cand vom lucra la capacitatea maxima vom avea circa 50 de salariati", spune Fraga. Panourile care ies pe poarta fabricii sunt destinate in proportie de 100% exportului in contextul in care, din cauza lentorii legislative, domeniul solar nu este unul in plina dezvoltare in Romania. Panourile fotovoltaice pot fi utilizate atat pentru parcurile de mari dimensiuni, asa cum se fac in Italia sau in Portugalia, dar si pentru acoperisurile oamenilor care vor sa devina independenti energetic.

"Romania inca se chinuie sa aiba o schema de sprijin, iar pana atunci intreaga productie va fi exportata", spune reprezentantul Renovatio. Desi exista inca din 2008 o lege care ar trebui sa constituie schema de sprijin pentru investitiile in regenerabile, cadrul legal nu este inca functional, neexistand normele de aplicare.

Oricum un lucru este cert. Energia solara este scumpa, iar pentru sprijinirea acesteia vor fi necesare multe certificate verzi, instrumentul prin care se incurajeaza aceste investitii. Aceste certificate ii permit producatorului de energie verde sa aiba un dublu castig: pe de o parte prin vanzarea energiei in piata si pe de alta parte prin vanzarea certificatelor verzi pe care le obtine catre furnizorii de energie, obligati sa aiba o cota de energie nepoluanta in cosul pe care il vand consumatorilor.

"Un MW de capacitate pe solar costa intre 3,2 si 3,5 milioane de euro. Locul este lucrul care conteaza cel mai mult in aceasta investitie, puterea soarelui. Sunt tari cu un potential foarte mare asa cum este cazul Italiei, Portugaliei sau Greciei, si tari decente din acest punct de vedere cum este Romania sau Franta", explica Fraga. De exemplu, un MW de capacitate in eolian costa circa 1,5-1,8 milioane de euro, energia vantului fiind in acest moment si cea mai eficienta din clasa regenerabilelor.

Multe importuri

Ca si in cazul investitiilor realizate in parcuri eoliene, impactul direct asupra economiei locale este destul de limitat dintr-un singur motiv: echipamentele necesare dotarii acestor investitii nu sunt produse aici, ci sunt importate din tari cu traditie, cum ar fi Germania. "Din Germania sunt aduse echipamentele pentru fabrica de la Satu Mare. Chiar si sticla utilizata pentru fabricarea panourilor este importata. Este pe plan local o fabrica ce ar putea realiza aceasta sticla speciala, Saint Gobain, dar deocamdata nu este disponibila. Cam 25% din valoarea acestei investitii se regaseste local prin materialele de constructii sau prin diferitele aparate aduse. Restul se importa", explica un specialist in domeniu.

Doua minute si panou-i gata

Potrivit reprezentantilor companiei, la fiecare doua minute iese pe poarta fabricii cate un panou, intreg ciclul de productie al unui panou fotovoltaic fiind de 19 minute. Compania spune ca intr-un an de zile va produce peste 200.000 de panouri, echivalentul unei capacitati instalate de 50 MW. Daca luam in calcul o gospodarie cu un consum lunar de circa 200-250 kWh, anual panourile produse la Satu Mare ar putea alimenta circa 20.000-25.000 de case, de doua ori mai putin decat in cazul unei capacitati similare, de 50 MW, in eolian. Diferenta majora vine din faptul ca in comparatie cu turbinele eoliene care au un randament mai mare pentru ca vantul poate sa bata aproape tot timpul, in cazul panourilor fotovoltaice soarele nu straluceste decat jumatate de zi.

10.000 de euro pentru casa independenta

Pastrand estimarile de consum ale unei locuinte intre 200 si 250 kWh lunar, o casa ar putea sa devina independenta energetic prin utilizarea a 8 panouri solare, investitia totala ridicandu-se in acest caz undeva la 10.000 de euro, pentru ca mai sunt necesare si alte echipamente pentru ca la final panourile fotovoltaice sa aprinda becul.

"Acum o astfel de investitie nu poate fi rentabila, cel putin in cazul unui consumator clasic care jumatate din zi este plecat de acasa si deci practic nu are ce sa faca cu energia produsa. Daca aceasta ar putea fi preluata de catre sistemul energetic, atunci investitia ar deveni una profitabila", spun specialistii din piata.

Cum se face un panou

Desi dureaza destul de putin pentru a realiza un panou fotovoltaic, mai putin de 20 de minute dupa cum spun reprezentantii companiei, procesul pare unul destul de complicat.

"Mai intai panourile de sticla intra intr-un aparat de curatat prin spalare cu apa demineralizata. Apoi urmeaza clatirea si uscarea cu aer", explica directorul general al fabricii.

Dupa ce sticla este curatata si uscata, deasupra ei se aplica o folie pe care sunt montate ulterior celulele fotovoltaice.

"Fiecare celula este verificata printr-o camera video dupa care urmeaza faza de sudare a acestora pe folie si apoi din nou verificarea", mai spune directorul fabricii. Faza urmatoare este laminarea panourilor care intra in mai multe cuptoare, doua de incalzire si unul de racire.

"Apoi urmeaza faza de finisare prin aplicarea ramelor si a cutiei de conexiune. Apoi, sters si curatat, panoul se pune in functie de capacitate in 6 categorii", a mai spus directorul general al fabricii, care arata mai mult sau mai putin ca un spital bine ingrijit, unde toata lumea poarta uniforme albe, iar vizitatorii intra in hala ca intr-o sala de operatii.

Prima sosita in industria solara