Pensii mai mici pentru 33% din clientii pilonului II

Autor: Angela Placinta 06.06.2010

O treime din cei peste cinci milioane de participanti la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) nu au contul de pensie alimentat cu contributii in fiecare luna, ceea ce le va diminua pensia finala.

Multi dintre participanti au ramas fara loc de munca si din acest motiv nu mai primesc contributii in conturile lor de pensie privata, in timp ce in alte cazuri de vina sunt angajatorii, care au probleme financiare si amana plata obligatiilor catre stat.

Potrivit celor mai recente date ale Casei Nationale de Pensii, in ultimele trei luni ponderea participantilor care nu isi primesc lunar contributiile s-a stabilizat in jurul valorii de 33%, cu cinci puncte procentuale peste nivelul de acum un an. Astfel, in luna de referinta martie (luna de referinta este cea pentru care se platesc contributiile, dar banii sunt virati doua luni mai tarziu, respectiv in mai) nu s-au virat contributii la fondurile de pilon II pentru 1.658.860 de participanti. Fata de luna martie 2008, cand s-au colectat pentru prima data contributii la fondurile de pensii obligatorii, numarul participantilor pentru care nu se fac plati in fiecare luna a urcat cu 73%, iar ponderea lor - cu 10 puncte (initial era de 23%).

"Pensia finala este mult mai mica daca participantul nu primeste contributii in mod regulat. Din punctul de vedere al administratorului fondului, conturile goale inseamna o micsorare a veniturilor, dar cel mai mare impact este la participant. In pensii, cel mai important este sa iti vina banii luna de luna", explica Mihai Coca Cozma, directorul general al administratorului de pensii Alico (fostul AIG Pensii). Contributia la fondurile de pensii private obligatorii este de 2,5% din salariul brut lunar si se deduce din cea care merge catre bugetul public de pensii.

Aproximativ 320.000 de participanti la fondurile de pilon II nu au primit niciodata contributii in conturile lor.

"Daca guvernul va lua masurile de restructurare anuntate (70.000 de bugetari restructurati in 2010 - n.r.), vor incepe sa creasca din nou conturile goale din sistemul de pensii. Cred ca ponderea lor va trece de 35% si va ajunge la cel mult 40%", a mai spus directorul general al Alico Pensii.