Cati romani castiga peste 500 de euro net pe luna fata de acum cinci ani

Autor: Adelina Mihai 07.06.2010

Numarul salariatilor romani care castiga un salariu net de peste 500 de euro pe luna a crescut de aproape 2,3 ori in perioada 2005 - 2009, ajungand la 450.000 in luna octombrie a anului trecut, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS).

In anul 2005, aproximativ 197.000 de angajati romani aveau salarii nete mai mari de 500 de euro pe luna. Explicatia? Avem o tara cu o economie aflata in curs de dezvoltare, cu forta de munca destul de calificata la un pret redus.

"Costul fortei de munca si salariul mediu nominal pe economie au crescut continuu in ultimii zece ani, ca urmare a cresterii economice si a competitiei care acum doi ani era acerba intre angajatori, cand se declansase o adevarata spirala crescatoare a salariilor. Era de ajuns sa ai studii superioare abia terminate ca sa poti solicita fara nici o zi experienta un salariu cuprins intre 400 si 600 de euro net pe luna", sustine Sorin Faur, regional HR coordinator al BDO Balkans, functie din care coordoneaza activitatile de resurse umane ale firmei de audit si consultanta din sapte tari. Situatia salariilor de anul trecut este un rezultat al unei perioade in care companiile s-au batut pe angajati, confruntandu-se cu un deficit de forta de munca, deficit care s-a mai temperat odata ce angajatorii au trecut la disponibilizari pentru a-si tine afacerile pe linia de plutire.

In 2005, aproape un sfert din salariatii romani (adica peste un milion de angajati) castigau sub 400 de lei (111 euro)pe luna, in conditiile in care salariul minim pe economie era de 330 de lei (92 euro).

In 2009, numai 200.000 de salariati (adica numai 5% din cei 3,72 mil. de salariati luati in evidentele INS) aveau un salariu mai mic sau la nivelul salariului minim pe economie, de 600 de lei (143 euro).

"Cresterile salariale trebuie raportate la contextul economic si regional mai larg, salariile din privat fiind o consecinta directa a relatiei dintre cerere si oferta. Pe ansamblu, salariile s-au majorat in ritmul in care cererea a crescut mai repede decat oferta si au crescut inainte de criza pe toate nivelele si palierele, dar mai ales pe pozitiile de entry. In prezent, lucrurile nu mai stau asa", mai spune Faur.

Domeniile in care se ajunge mai repede pe o pozitie de entry-level la suma de 500 de euro net pe luna sunt financiar-contabil si bancar, audit, consultanta, IT sau chiar in call-centere.

"In general, evolutia salariala este mai rapida in domeniile in care rata de acumulare a cunostintelor este mare la inceput si conduce la o maturizare profesionala intensiva, in conditiile in care salariile pe pozitii de entry pleaca oricum de la 1.500 de lei (357 euro- n.r.)in aceste domenii", adauga Faur.

Datele INS sunt raportate la un efectiv de salariati de 4,47 milioane in 2005 si 3,72 milioane in 2009, intrucat in evidentele Statisticii nu sunt inclusi cei 260.000 de bugetari din sistemele "speciale", de siguranta publica si aparare.