Guvernul ar putea decide o remaniere, chiar de a doua zi după moţiune

Ziarul Financiar 13.06.2010

Din ce în ce mai multe voci din mediul puterii vorbesc despre o restructurare majoră a Guvernului dacă el va rezista moţiunii de cenzură care va fi dezbătută marţi de Parlament.

Una dintre cele mai radicale propuneri este aceea de reducere la opt a numărului de ministere - după modelul guvernului maghiar, o propunere avansată şi de ZF acum mai bine de o lună.

Deputatul PDL Sever Voinescu, cunoscut ca apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat la finele săptămânii, citat de Mediafax, că gestionarea treburilor României de miercuri încolo trebuie făcută de o echipă serios împrospătată.

"Sunt absolut sigur că gestionarea treburilor României de miercuri încolo trebuie făcută de o echipă serios împrospătată", a susţinut deputatul PDL, dar a refuzat, potrivit sursei menţionate, să facă nominalizări.

Între miniştrii ale căror nume au fost vehiculate în legătură cu aceste schimbări se numără Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă), Mihail Dumitru (Agricultură) şi Daniel Funeriu (Educaţie).

Săptămâna trecută şi deputatul Raluca Turcan (soţia purtătorului de cuvânt al lui Traian Băsescu) afirmase că mai mulţi parlamentari democrat-liberali "consideră că se impune o restructurare reală a aparatului central".

Cum va fi făcută această restructurare rămâne de văzut. Duminică, la PROTV la emisiunea "După 20 de ani", ministrul administraţiei şi internelor Vasile Blaga a fost întrebat în legătură cu propunerea primarului sectorului 3 Liviu Negoiţă de reducere la opt a numărului de ministere. Potrivit lui Blaga, această propunere nu a fost discutată în partid. Însă Blaga susţine că nu-i vede raţiunea: "Nu văd care ar fi foarte marea economie în acest moment (...)".

Ministrul a afirmat însă că Guvernul va lua măsurile pentru care şi-a asumat răspunderea şi va diminua drastic aparatul de stat, numărul de secretari de stat, de subprefecţi, arătând că va propune ca în loc de doi subprefecţi să existe doar unu în fiecare judeţ.

Blaga a susţinut că nu crede că Guvernul va cădea în urma moţiunii de cenzură: "Nu cred că Guvernul va cădea, nu cred că moţiunea va trece, pentru că formaţiunile politice, cele trei, şi minorităţile au declarat, toate, că susţin Guvernul".

Moţiunea va fi votată marţi, în ciuda faptului că preşedintele Traian Băsescu ceruse Parlamentului ca ea să fie votată săptămâna trecută, pe motiv că se depăşeşte timpul constituţional, legea fundamentală afirmând că un astfel de document este votat la trei zile după citirea lui, adică cel mai târziu vineri. Acest lucru s-a întâmplat pentru că preşedinţii celor două camere Mircea Geoană şi Roberta Anastase nu s-au pus de acord asupra convocării Legislativului.

Vasile Blaga a precizat că şeful statului avea dreptate, dar că până la urmă s-a decis ca dezbaterea să aibă loc marţi.

Premieră: un deputat PDL va vota contra Guvernului după ce şi-a întrebat alegătorii

Deputatul PDL Daniel Oajdea a decis ieri că va vota moţiunea de cenzură, după ce majoritatea participanţilor la întâlnirea pe care a organizat-o pentru a stabili modul în care va vota s-au exprimat favorabil, pe durata votului existând discuţii în contradictoriu. Un număr de 98 de ieşeni participanţi la întâlnirea organizată de deputatul PDL de Iaşi şi-au exprimat votul pentru ca Oajdea să voteze moţiunea de cenzură, 47 s-au pronunţat "împotrivă", în timp ce o persoană s-a abţinut, iar 11 buletine de vot au fost invalidate. Oajdea a spus că va respecta opţiunea electoratului din colegiul său şi că va vota moţiunea de cenzură la dezbaterea care va avea loc mâine în Parlament. El riscă excluderea din partid.