Proteste violente la summitul G20 de la Toronto

Autor: Alina Pahoncia 27.06.2010

Summitul G20 care se desfasoara in acest week-end la Toronto, in Canada, a starnit un val de proteste violente, in timpul carora au fost incendiate masini ale politiei, iar mai multe magazine din centrul orasului au fost vandalizate, politia facand 75 de arestari pe strazile din centrul financiar al Canadei.

In timp ce mii de oameni protestau pe strazile din centrul Toronto, premierul canadian Stephen Harper ii primea pe liderii celor mai puternice economii din lume intr-o cladire pazita de cordoane de politisti, care incercau sa mentina protestatarii in afara zonei de securitate. Economiile membre G20 reunesc 85% din PIB-ul mondial

"Nu e o imagine prea atractiva. Oameni din intreaga lume vad acum ce se intampla in Canada", a comentat ieri prezentatorul postului canadian de televiziune CBC.

Violentele au izbucnit in urma unor proteste pasnice care au strans, potrivit unor estimari, aproximativ 10.000 de oameni sambata pe strazile din centru Toronto.

Nu s-au inregistrat victime si o singura persoana a fost ranita usor, mai multe masini ale politiei fiind incendiate, potrivit informatiilor difuzate de posturile TV care au avut transmisii timp de cateva ore ieri seara.

Echipele de televiziune care au avut transmisii in direct de pe strazile din Toronto erau insotite de bodyguarzi care le asigurau siguranta, in timp ce cordoane formate din sute de politisti dirijau oamenii de pe strazile din zona in care aveau loc intalnirile intre liderii G20.

"Facem tot ce se poate pentru a-i opri pe cei care vandalizeaza centrul orasului. Nu este vorba despre protestatari. Este nedrept sa ii numim astfel. Sunt criminali, care au venit in Toronto cu scopul de a provoca evenimente violente", a spus David Miller, primarul Toronto.

Canada a cheltuit un miliard de dolari pentru organizarea summitului G20, 20.000 de politisti fiind insarcinati cu mentinerea securitatii in centrul orasului pe durata celor doua zile de desfasurare a discutiilor intre liderii tarilor membre G20.

"Sunt limite pentru libertatea de exprimare, care sunt atinse in momentul in care este amenintata siguranta cetatenilor. Stim cine sunt anarhistii care au provocat violentele, avem fotografii cu ei si ii vom prinde. Principala noastra responsabilitate este sa mentinem sigur perimetrul in care se summitul si am reusit acest lucru", a declarat Bill Blair, seful politiei din Toronto.

Blair a declarat ca violentele au fost generate folosind "Black Bloc", o tehnica de distragere a atentiei fortelor de ordine. Protestatarii sunt toti imbracati in negru, ceea ce face dificila identificarea autorului unei agresiuni de catre politie.

Liderii G8, a caror intalnire s-a incheiat ieri dupa-amiaza in Toronto, au condamnat in unanimitate puternic Iranul si Coreea de Nord pentru activitatile nucleare.

Cel mai fierbinte subiect de pe agenda liderilor G20 este disputa intre SUA si Germania pe tema disciplinei fiscale. In timp ce Germania sustine ideea reducerii deficitelor care au crescut ca urmare a pachetelor de stimulare a economiilor, pozitia presedintele Obama este ca problema deficitelor poate fi rezolva pe termen mediu si ca trebuie continuate masurile de sprijin financiar.

Un alt subiect important pe agenda celor mai puternici lideri politici este reglementarea mai strictă a sectorului financiar. Liderii G20 urmeaza sa se intalneasca si astazi, pentru cateva ore de discutii.

Alina Pahoncia este corespondentul ZF in Canada