Deutsche Telekom a blocat schimbările de la OTE

Autor: Adrian Seceleanu 06.07.2010

Nemţii, care deţin 30% din grupul OTE, au convins noua putere de la Atena să renunţe la schimbarea din funcţie a lui Panagis Vourloumis.



Deutsche Telekom, cel mai mare grup de comunicaţii din Europa, a blocat schimbările pe care noua putere de la Atena ar fi vrut să le opereze la vârful grupului elen OTE şi care ar fi putut genera înlocuiri în lanţ ale directorilor de la companiile deţinute de operator în ţări ca România şi Bulgaria, potrivit relatărilor din presa elenă şi datelor publicate de grupul OTE. Grupul elen are în România peste 10.000 de angajaţi şi un business anual de peste 1,1 mld. euro prin companiile Romtelecom, Cosmote, Germanos, Telemobil (Zapp) şi Sunlight.

Nemţii, care deţin 30% din grupul OTE, au convins noua putere de la Atena să renunţe la schimbarea din funcţie a lui Panagis Vourloumis, 73 de ani, care cumulează funcţiile de preşedinte şi director general al grupului elen. Vourloumis ocupă ambele funcţii după ce fostul guvern grec (conservator) şi reprezentanţii Deutsche Telekom au agreat să susţină o singură persoană pentru ambele funcţii pentru a nu se crea doi poli de putere în companie, situaţie în care ambele părţi ar fi avut de pierdut.

Astfel, în ciuda declaraţiilor făcute la începutul lunii de ministrul elen al finanţelor George Papaconstantinou, că acţionarii OTE vor discuta schimbarea managementului companiei, propunerea nu a intrat pe ordinea de zi a adunării acţionarilor (AGA) din 16 iunie şi nu figurează nici pe agenda unei noi AGA, care va avea loc pe 23 iulie.

Socialiştii greci, care au câştigat alegerile din octombrie 2009, au transmis încă de la preluarea puterii mai multe semnale că nu-l vor susţine pe Panagis Vourloumis, preşedinte şi CEO al grupului elen pentru un nou mandat.

Intenţiile noii puteri de la Atena păreau să prindă contur după ce, cu doar cinci zile înainte de adunarea acţionarilor din 16 iunie, la Atena reizbucnea un scandal de corupţie de cinci ani în care erau implicaţi Vourloumis şi Yorgos Ioannidis, în prezent şeful Romtelecom. Dosarul vizează un abuz de autoritate în cazul unor contracte supraevaluate, de 54 mld. euro, încheiate cu grupurile Siemens şi Intracom.

Grupul Deutsche Telekom a respins însă dur solicitările părţii elene, astfel că boardul OTE a emis două declaraţii în favoarea lui Vorloumis, atât înainte, cât şi după adunarea acţionarilor din 16 iunie, susţinând că el ar fi acţionat în interesul grupului când a semnat contractele cu Siemens şi Intracom. Nemţii ar fi fost inflexibili în special după scoaterea pe tapet, la Atena, a dosarului de corupţie în care este implicat Vorloumis, şi care ar fi fost interpretată ca o tentativă - specifică pentru ţările balcanice, de a tranşa situaţia în favoarea puterii prin declaşarea unui scandal.

Panagis Vourloumis a fost numit la conducerea OTE de conservatori, în anul 2004, şi este şi cel care a înclinat balanţa în favoarea Deutsche Telekom atunci când statul elen a scos acţiunile grupului de comunicaţii la vânzare.

Yorgos Ioannidis, fost director tehnic al OTE în prezent director general al Romtelecom, celălalt manager al grupului care este vizat de ancheta justiţiei elene, a primit de asemenea suportul boardului companiei pentru continuarea mandatului, au precizat, la solicitarea ZF, reprezentanţii operatorului.

"Confirmăm că în urmă cu câteva zile Consiliul de Administraţie al Romtelecom şi-a reafirmat întreaga susţinere pentru Yorgos Ioannidis, pentru a continua mandatul de director general al Romtelecom, considerând că procedurile legale din Grecia nu îi afectează abilitatea de a conduce compania în vederea atingerii obiectivelor acesteia", a declarat pentru ZF Cristina Popescu, directorul de relaţii publice al companiei.

Potrivit sursei citate, rezoluţia Consiliului de Administraţie a fost votată şi de reprezentanţii statului român, care are aproape 40% din titlurile operatorului.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixă, numărul doi pe servicii internet şi al treilea jucător pe piaţa TV.

Cosmote, numărul trei pe telefonia mobilă, după Orange şi Vodafone, controlează şi lanţul de retail Germanos şi compania de comunicaţii Telemobil (Zapp).