Austriecii şi francezii, interesaţi de licenţele TV digitale

Autor: Adrian Seceleanu 12.07.2010

ORS (Austria), TDF (Franţa), General Satellite (Rusia) şi patru firme locale ar putea depune oferte pentru licenţele de televiziune digitală.



Trei companii străine care operează deja sau au fost implicate în proiecte de realizare a unor reţele de televiziune digitală terestră în ţări ca Ungaria, Franţa sau Austria se numără printre potenţialii câştigători ai licenţelor de televiziune digitală care vor fi acordate de statul român până la finele lui 2010.
Caietele de sarcini pentru acordarea celor două licenţe (multiplexe) de televiziune digitală terestră DVB-T pe teritoriul României, etapă obligatorie în procesul de selecţie a câştigătorilor, au fost cumpărate de şapte companii, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
General Satellite Sofia, o companie rusească interesată de procesul de trecere la televiziunea digitală din Europa, a cumpărat caietul de sarcini numai pentru acordarea primului multiplex de televiziune digitală terestră, iar celelalte şase companii au cumpărat ambele caiete de sarcini pentru acordarea celor două multiplexuri de televiziune digitală terestră. Taxa de licenţă pentru serviciile de televiziune digitală va varia între 1 şi 2,5 mil. euro, în funcţie de numărul de echipamente de recepţie pentru populaţie pe care companiile le vor subvenţiona.
România şi-a propus să întrerupă în 2012 emisia analogică TV, moment în care 1,4 milioane de gospodării nu vor mai putea vedea posturi tv decât dacă se abonează la un operator de cablu sau satelit tv, potrivit Guvernului.
Pentru aceste gospodării alternativa la abonamentul la operatorii de cablu sau satelit TV o va reprezenta însă infrastructura de televiziune digitală terestră (DTT), care va fi construită de câştigătorii procedurii de selecţie comparativă iniţiate de ANCOM. Ei vor putea recepţiona cel puţin 14 posturi TV, care vor fi stabilite de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Emisia în format terestru digital (DVB-T) poate fi recepţionată gratuit de anumite modele de televizoare de ultimă generaţie sau pe orice televizor, cu condiţia achiziţionării unui decodor special.

Calendarul trecerii la televiziunea digitală
31 august - data limită la care firmele care au cumpărat caietele de sarcini pot depune oferte pentru licenţele de televiziune digitală
28 septembrie - se anunţă câştigătorul pentru primul multiplex
8 octombrie - se anunţă câştigătorul pentru al doilea multiplex
15 octombrie - expiră perioada de depunere a contestaţiilor
1 ianuarie 2012 - dacă toate termenele sunt respectate, România trece la televiziunea digitală terestră

Potenţialii pretendenţi pentru licenţele de televiziune digitală
RCS & RDS
Compania controlată de românul Zoltan Teszari este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii TV din Europa Centrală şi de Est. În România este numărul unu pe piaţa de servicii TV şi internet fix.
Romtelecom
este controlată de grupurile OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania). Este numărul trei pe TV, numărul doi pe net fix şi lider pe telefonie fixă.
TDF
Grupul francez a construit şi operează reţele de televiziune digitală terestră în mai multe ţări europene, printre care şi Ungaria.
Radiocom
este furnizor de servicii de comunicaţii şi de difuzare a programelor TV, deţinut de statul român.
Media Sat
este unul dintre furnizorii importanţi de servicii de comunicaţii de pe piaţa locală, deţinut în mod egal de Media Pro şi Computerland.
ORS
Compania la care grupul Raiffeisen deţine 40% din acţiuni operează cea mai mare infrastructură din Austria pentru difuzarea de semnal TV digital terestru.
General Satellite
este o c ompanie rusească de cercetare dezvoltare, care dezvoltă şi echipamente pentru televiziunea digitală terestră.