Exclusiv ONLINE: De ce nu are Bucureştiul un site turistic oficial?

Autor: Mirabela Tiron 12.07.2010

Deşi Capitala atrage câteva sute de mii de turişti străini anual, Bucureştiul nu are un site turistic oficial, aşa cum au alte capitale europene, precum Budapesta, Viena sau Berlin. "Primul canal pe care caută turiştii informaţii, atunci când vor să meargă în vacanţă, este internetul. Lipsa unui site turistic oficial este una dintre problemele destinaţiei Bucureşti. Turiştii străini nu au unde să găsească informaţii despre acest oraş, tocmai de aceea mulţi dintre ei au o percepţie deformată asupra realităţii, imaginându-şi că Bucureştiul este o "junglă"", a declarat Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei de turism Perfect Tour.

Site-urile turistice sunt un instrument din ce în ce mai folosit pentru promovarea destinaţiilor, în condiţiile în care oferă acces rapid la informaţii iar numărul internauţilor este în creştere.

Întrebaţi de ZF de ce Capitala nu are un site turitic oficial, reprezentanţii Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale au transmis că de această problemă trebuie să se ocupe primăria oraşului, în reponsabilitatea ministerului intrând promovarea unor zone ca litoralul sau zona Maramureşului.

"Ministerul promovează Bucureştiul pe site-ul destinaţiei România prin site-ul romaniatourism.com", potrivit reprezentanţilor ministerului. Cu toate acestea, turiştii care caută cuvântul "bucharest" pe cel mai mare motor de căutare, google, vor găsi informaţii despre capitala României doar pe enciclopedia online wikipedia, în lipsa unui site oficial. Spre comparaţie, pe site-ul turistic oficial al oraşului Viena se găsesc informaţii legate de unităţile de cazare disponibile, obiectivele turistice, restaurantele din oraş, harta oraşului şi alte date.

"Primăria Bucureşti trebuie să se ocupe de promovarea oraşului având în vedere că există în cadrul primăriei o direcţie de turism. Este foarte necesar să avem un site turistic, aşa cum are Berlin sau Viena", a spus un reprezentat al unei agenţii de turism, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii de la direcţia de dezvoltare turistică din cadrul Primăriei Bucureşti au transmis că se lucrează la realizarea unui site turistic oficial al oraşului. "Nu avem în prezent un site turistic din cauză că această direcţie de dezvoltare turistică, înfiinţată în 2007, a avut un buget restrâns", a spus un reprezentant al Primăriei Bucureşti, care a mai adăugat că în următoarele două luni va fi lansat un astfel de site, în urma unei investiţii estimată la circa 10.000 de euro. În cadrul direcţiei de dezvoltare turistică a Primăriei Bucureşti lucrează 15 angajaţi.