Cele mai importante evenimente ale săptămânii

Ziarul Financiar 16.07.2010

1. Preşedintele CA al Băncii Transilvania, deferit justiţiei pentru acuzaţii de manipulare a pieţei de capital. Preşedintele Consiliului de Administraţi al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, a fost deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii, din care s-a obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei. Horia Ciorcilă a declarat că acuzaţiile aduse de procurori sunt nefondate. "Am fost informat de către DIICOT Cluj că, împreună cu alte persoane am fost trimis în judecată pentru presupuse activităţi de manipulare a pieţei de capital. Consider acuzaţia complet nefondată, nu am făcut nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins că rezultatele finale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate", a declarat Horia Ciorcilă.

2. Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice şi trecerea la impozitul progresiv. După şase ani de cotă unică, România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011 la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, susţine ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu. După ce a administrat regimul de cotă unică şi în precedentul mandat de ministru, în guvernul liberal Tăriceanu, el afirmă acum că trebuie considerată încheiată epoca sistemului de cotă unică, având în vedere noua conjunctură economică şi nevoile de dezvoltare ale României. Vlădescu susţine că introducerea impozitului pe venitul global în trepte progresive ar permite statului să încurajeze sistemele private de pensii şi de asigurări de sănătate prin acordarea de deductibilităţi substanţiale, astfel fiind uşurată povara care tinde să sufoce bugetul de stat. Pentru încurajarea consumului, ministrul vede necesară reducerea cotei de TVA la începutul anului viitor.

3. IKEA confirma achizitia terenului de la Timpuri Noi dar spune ca nu face al doilea magazin de mobila. Grupul suedez IKEA a confirmat achiziţia platformei Timpuri Noi din Bucureşti, dar tranzacţia a fost realizată de către divizia de dezvoltare imobiliară a companiei - Inter IKEA - care nu va folosi lotul pentru realizarea unui nou magazin de mobilier IKEA. "Inter IKEA confirmă cumpărarea unei proprietăţi în zona Timpuri Noi din centrul capitalei Bucureşti. Proprietatea fost cumpărată de Vastint Holding B.V., divizia de proprietăţi a Inter IKEA Group. Este o investiţie pe termen lung cu scopul de dezvoltare a unor spaţii cu destinaţii mixte: rezidenţiale, de birou şi de retail", au anunţat reprezentanţii grupului suedez. Valoarea tranzacţiei a fost de 35 de milioane de euro.

4. Asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie. Începând de joi, 15 iulie, asigurarea locuinţelor va deveni obligatorie, toţi proprietarii fiind obligaţi ca în termen de şase luni să încheie o poliţă de asigurare. Poliţa costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, suma asigurată fiind de 10.000, respectiv 20.000 de euro. "Mâine vor fi emise primele poliţe obligatorii pentru locuinţe", a declarat pentru ZF Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite aceste poliţe.

5. Inflaţia anuală a scăzut uşor în iunie, la 4,38%, după o creştere lunară a preţurilor de 0,16%. Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,16% în iunie, iar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, de la 4,42% în mai la 4,38%, în condiţiile ieftinirii mărfurilor alimentare pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Pe componente, creşterea preţurilor din iunie a fost determinată în mare parte de servicii, ale căror tarife au urcat cu 0,57% faţă de luna precedentă, în condiţiile deprecierii leului faţă de euro, dar şi de scumpirea mărfurilor nealimentare în medie cu 0,16%.

6. Isarescu: Banii din rezerva BNR nu pot merge la plata pensiilor. Bugetul de asigurări sociale are un deficit anual de 3 miliarde de euro, adică mai mare decât valoarea curentă a rezervei de aur a BNR, de 103 tone de aur, subliniază guvernatorul Mugur Isărescu. "Aici nu este vorba de un deficit temporar, e structural, in fiecare an consumi 3-4-5 miliarde de euro, deficitul o să crească. Toată rezerva de aur nu ne-ar ajunge decât pentru un an de zile", a spus Isărescu.


7. Tribunalul Bucureşti admite cererea de intrare în insolvenţă a Impact. Compania Impact Developer & Contractor (IMP), controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, este la un pas de a intra în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis joi cererea de deschidere a insolvenţei solicitată în luna ianuarie de firma Romconstruct Ploieşti, pentru o datorie de 1,3 milioane lei. Dezvoltatorul imobiliar, unul dintre cei mai mari constructori de locuinţe de după 1990, va face recurs la decizia instanţei.

8. Boc anunţă eliminarea impozitului minim în toamnă, cu menţinerea cotei unice de 16%. Impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc, prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010". "Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a spus Boc.

9. Sistemul bancar a intrat pe pierdere după primele cinci luni, cu peste 200 milioane lei. Rezultatele financiare cumulate ale băncilor din România indică intrarea pe pierdere a sistemului după primele cinci luni, de peste 200 de milioane lei, deşi primul trimestru a fost încheiat pe un câştig semnificativ. Potrivit datelor centralizate de BNR, la finele lunii mai sistemul bancar înregistra o pierdere de 204 milioane lei (aproape 49 de milioane euro), situaţie care s-a regăsit şi în luna mai a anului trecut, când pierderea s-a ridicat la 228 milioane lei.

10. Ionuţ Dumitru, ales preşedinte al Consiliului fiscal. Economistul - şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a fost ales cu majoritate de voturi preşedinte al Consiliului fiscal, iar în funcţia de vicepreşedinte a fost ales reprezentantul BNR, Răzvan Stanca. Consiliul fiscal s-a reunit luni pentru a-şi desemna preşedintele şi vicepreşedintele, potrivit unui comunicat al autorităţii.