Primii zece asigurători au concediat 1.400 de angajaţi într-un an

Autor: Angela Placinta 26.07.2010

Cele mai mari zece companii de asigurări şi-au redus numărul de angajaţi cu 1.400 de persoane în cursul anului 2009, adică 10% din total, în încercarea de a mai reduce din costuri odată cu scăderea afacerilor.
Primele brute subscrise (indicatorul care arată volumul afacerilor unei companii de asigurări) de primii zece asigurători de pe piaţa locală s-au redus cu 4% anul trecut, până la 7,2 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), dar numărul angajaţilor a scăzut mai mult, cu 10%: de la 14.660 în 2008 la 13.260 la sfârşitul anului trecut. 2009 a fost primul an în care asigurătorii au făcut restructurări masive, unii renunţând chiar şi la jumătate din angajaţi, potrivit datelor publicate de companii şi celor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
"Este prima dată când asigurătorii trec la restructurări importante, 10% este un procent mare. Atunci când îţi scade businessul, îţi dai seama că eşti supradimensionat", spune Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR (asociaţia profesională a brokerilor de asigurări). Anul trecut asigurătorii au înregistrat pentru prima dată scăderi, după ce o perioadă lungă de timp au avut creşteri de două cifre ale afacerilor. Totuşi, în unele cazuri angajaţii nu s-au despărţit definitiv de compania de asigurări, ci au trecut de la statutul de angajat cu carte de muncă la cel de agent cu contract de comsion. În acest fel, angajatorii îşi reduc cheltuielile deoarece nu mai plătesc salarii fixe, ci comisioane în funcţie de numărul de poliţe vândute. "Unele societăţi din top zece şi-au transformat o parte din angajaţi în agenţi. Nu mai au carte de muncă, dar tot lucrează pentru compania respectivă. Acest lucru îi ajută la scăderea costurilor, deoarece agenţii primesc comisioane pe baza unui contract de asigurare. De asemenea, asigurătorul evită astfel o parte din taxele salariale şi îşi reduce cheltuielile administrative", afirmă Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh România, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurări de pe piaţa locală.

Cea mai mare restructurare, la Ardaf
Aproape jumătate din angajaţii care au dispărut de pe statele de plată ale asigurătorilor sunt de la Ardaf, care anul trecut şi-a redus numărul de angajaţi de la 1.400 la 760. O parte din aceştia au devenit agenţi ai companiei doar cu contract de comision, fără carte de muncă. Compania a trecut printr-o restructurare masivă şi se aşteaptă să obţină profit anul acesta, după ce în ultimii patru ani a înregistrat pierderi totale de peste 120 de milioane de euro. Printre companiile de asigurări din top zece care şi-au redus numărul de angajaţi se mai numără Asirom (de la 2.170 în 2008 la 1.820 în 2009), Groupama, Omniasig, BCR Asigurări şi Generali. "Cred că procesele de restructurare din companiile de asigurări vor continua şi anul acesta. Vor începe tot mai mulţi să îşi transfere angajaţii în poziţii de agenţi sau brokeri", explică Andriescu de la UNSICAR. De altfel, în ultimul an şi jumătate numărul firmelor de brokeraj în asigurări a urcat semnificativ, mult mai rapid decât în anii trecuţi. Dacă la sfârşitul lui 2008 funcţionau 403 firme de brokeraj, în prezent numărul acestora se ridică la 550, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Sunt însă şi patru companii în top zece care au angajat în total 142 de persoane în cursul anului trecut: Uniqa (92 de persoane), Astra (46), Allianz-Ţiriac (3) şi ING Asigurări (1).
Salariul net al angajaţilor din industria asigurărilor şi cea de administrare a fondurilor de pensii private a ajuns la 2.642 de lei net în mai anul acesta, cu 17% peste nivelul din luna mai a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Faţă de luna aprilie din acest an, salariul net din asigurări a scăzut cu 8%. Angajaţii din asigurări câştigă aproape dublu faţă de media pe economie, salariile lor fiind cu 85% peste salariul mediu net la nivelul ţării, de 1.428 de lei în luna mai.