Kremlinul limitează preţurile alimentelor de bază

Autor: Cristina Rosca 27.07.2010

Guvernul de la Moscova a stabilit o listă a alimentelor esenţiale pentru care se va impune o limită a preţului din retail. Textul a fost publicat în cotidianul Rossiyskaya, scrie Itar-Tass. Lista cuprinde: carnea de vită, de porc, pui şi miel, peştele congelat, untul, laptele, ouăle, zahărul, sarea, cartofii şi altele.
Situaţia de pe piaţa alimentară din Rusia ar putea fi îngreunată şi de seceta din acest an, cea mai gravă din ultimul deceniu. În condiţiile în care preţurile cresc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, guvernul ar putea fi nevoit să apeleze la pieţele de capital pentru a găsi fondurile necesare ajutorării fermierilor.
Temperatura ridicată, care a atins un nivel record de 37,4 grade Celsius la Moscova, a afectat 32% din terenurile cultivate şi a forţat Rusia să declare stare de urgenţă în 23 de regiuni. Preţurile cerealelor s-ar putea dubla în acest an din această cauză, potrivit Uniunii Producătorilor de Cereale.
Inflaţia ar putea atinge 8,1% până în luna decembrie, mult peste ţinta stabilită de guvern la 6,5%, potrivit lui Yaroslav Lissovolik, şeful departamentului de cercetare în cadrul Deutsche Bank din Moscova.
Această situaţia va face presiuni asupra băncii centrale, care ar putea fi nevoită să majoreze dobânda de referinţă până la sfârşitul anului, pentru prima dată după decembrie 2008, a spus Natalia Orlova, economistul-şef al Alfa Bank din Moscova, cel mai mare creditor privat din Rusia.
Ratele mai ridicate "ar putea cauza o corecţie a preţurilor obligaţiunilor de stat scadente pe termen scurt, şi ulterior, pentru obligaţiunile cu scadenţa pe temren lung", este de părere Evgheni Nadorşin, economist în cadrul Trust Investment Bank din Moscova şi consilierul ministrului economiei, Elvira Nabiullina.
Guvernul, care vrea să vândă în acest an pe piaţa internă obligaţiuni în valoare de 1.200 mld. ruble (30 mld. euro) pentru a finanţa deficitul bugetar, ar putea majora această valoare pentru a găsi bani pentru subvenţii şi pentru a pune capăt pierderilor de pe urma secetei, a adăugat Nadorşin.