Nouriel Roubini, profetul recesiunii: "Recentul dezastru financiar ar putea fi doar o picătură din potopul ce va să vină"

Autor: Ziarul de Duminica 03.08.2010

Editura Publica a scos pe piaţă cea mai aşteptată carte de economie a crizelor, scrisă de singurul economist care a prezis cu exactitate, pas cu pas, recenta criză ce a zguduit sistemul economic la nivel macro, "Economia crizelor. Curs fulger despre viitorul finanţelor", de Nouriel Roubini şi Stephen Mihm.

Nouriel Roubini a fost luat peste picior în momentul in care a lansat avertismentul, fiind poreclit "Dr. Dezastru". Acum este adulat ca un adevarat profet, o Casandra blestemată să nu fie crezută de nimeni chiar dacă spune adevărul.

Spre deosebire însă de Casandra, Roubini a apelat la calcule matematice şi economice în 2006 când a argumentat, în faţa Fondului Monetar International, că întreg sistemul se va prăbuşi sub greutatea unui balon speculativ din ce în ce mai periculos.

Toate avertismentele sale s-au adeverit pas cu pas, Roubini urcând pe locul 2 în topul celor mai mari intelectuali în viaţă (Prospect Magazine) si pe locul 4 în topul "celor mai importanţi gânditori globali" (Foreign Policy).

Roubini insistă însă că, şi după adeverirea tuturor avertismentelor sale, sistemul refuză să reacţioneze într-un sens de autoreglare şi tinde să se scufunde în aceleaşi greşeli care l-au îngropat, de la măsurile anticriză la nivel macro, până la deciziile economice ale indivizilor. "Departe de-a fi un eveniment rarisim, care survine o dată la un secol, recentul dezastru financiar s-ar putea să fie o picătură din potopul care va să vie", avertizează el în cea mai recentă carte a sa.
Şocanta descriere a previziunilor sale o puteţi afla pe larg în Ziarul de Duminică de vineri, 6 august.