Creditele pentru imobiliare acordate israelienilor dau bătăi de cap băncilor

Autor: Cristi Moga 09.08.2010

În perioada 2005-2008 băncile acordau fără probleme credite pentru achiziţia de terenuri în vederea dezvoltării unor ansambluri rezi­den­ţiale, iar acum trebuie să execute garanţiile pentru a mai recupera măcar o parte din bani.
"Majoritatea proiectelor anunţate de către dezvoltatorii israelieni în România au rămas pe hârtie, puţine fiind în construcţie. Dezvoltatorii au strâns fonduri prin emisiuni de obligaţiuni pe bursa de la Tel Aviv, banii fiind folosiţi pentru începerea unor proiecte în România", explică mecanismul investiţiilor şi publicaţia israeliană Globes.
Cu alte cuvinte, investitorii s-au împrumutat în Tel Aviv pentru a avea bani să se poată împrumuta în Bucureşti pentru achi­zi­ţia de terenuri, iar mai apoi să acceseze credite pentru construcţie.
Piaţa apartamen­te­lor s-a prăbuşit însă, ast­fel că planurile de dez­vol­tare au fost date peste cap. Proiec­te­le de locu­in­ţe nu au mai fost înce­pute din cauza vân­zări­lor slabe, scăderii preţu­rilor şi reticenţei băncilor de a continua să acorde finanţări în acest segment.
Astfel, singurul proiect început în România de către firmele New Horizon, Profit Building şi Inter­co­lony, potrivit informaţiilor existente, este Odyssea Residential din Bucureşti, dezvoltat în parteneriat de către firmele New Horizon, Profit Building şi austriecii de la Immoeast.
"Nu ştiu dacă se mai lucrează la acest proiect şi nu vă pot da niciun fel de informaţii. Persoana responsabilă lipseşte din ţară până pe 22 august", a declarat Ioana Maftei, reprezentant al firmei care se ocupă de dezvoltarea proiectului.
Ansamblul cu 156 de apartamente a fost început în 2008, iar în acest an ar fi trebuit finalizat. După ce vânzările au avut un ritm de un apartament/lună, dezvoltatorii au anunţat că vor construi într-o primă etapă doar 50 de apartamente. Până în prezent nu a fost finalizată nicio locuinţă.
Cu toate acestea, sunt şi investitori israelieni care au finalizat proiecte în România, printre care GTC, care a realizat clădirile de birouri Europe House, Ame­rica House şi City Gate, trei malluri şi două ansambluri rezidenţiale, sau AFI Europe, dezvoltatorul celui mai scump mall din România, Cotroceni Park.