Concefa ţinteşte prima categorie la Bursă

Autor: Adrian Cojocar 11.08.2010

Omul de afaceri Horaţiu Cercel, proprietarul firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI), spune că negociază cu reprezentanţii Bursei pentru a lista compania la prima categorie a BVB.
"Suntem în negocieri avansate pentru listarea companiei şi sperăm ca şi conducerea Bursei să accepte cererea noastră de listare la prima categorie a pieţei BVB având în vedere că îndeplinim aproape toate condiţiile. Avem peste 2.000 de acţionari, peste 25% free-float, mai trebuie capitaluri proprii de 30 de milioane de euro, dar şi acolo suntem aproape. Oricum, va mai dura o perioadă de 2-3 luni de zile pentru întocmirea documentaţiei", a declarat Horaţiu Cercel.
După ce a atras recent 37,1 mil. lei (8,8 mil. euro) de la acţionari, capitalurile proprii ale Concefa ar trebui să se apropie în prezent de 25 mil. euro.
Prefab Bucureşti (PREH) a omului de afaceri Petre Miluţ a fost cotată recent la prima categorie a Bursei chiar dacă nu îndeplinea condiţia de procent din capital liber la tranzacţionare (free-float).
În prezent, acţiunile Concefa Sibiu sunt listate pe piaţa RASDAQ la secţiunea XMBS, unde transferurile de acţiuni se fac prin negociere şi cu program limitat de tranzacţionare. Cu toate acestea, compania a intrat încă din 2007 în vizorul fondurilor de investiţii străine, americanii de la Artio Global deţinând circa 2,6% din capital.
Deşi piaţa de construcţii este în declin anul acesta, proprietarul Concefa spune că firma a reuşit să-şi majoreze afacerile în primul semestru cu circa 35%, la peste 33 mil. lei (aproximativ 7,9 mil. euro).
"Chiar dacă în creştere, rezultatele pe primul semestru sunt sub estimările noastre iniţiale, pentru că la una dintre lucrări, în valoare de 9,6-10 milioane de euro, au modificat condiţiile de finanţare şi a trebuit să renunţăm. Licitaţiile destinate căilor ferate pentru lucrările din programul operaţional finanţat prin fonduri europene au fost decalate pentru toamna acestui an. Se vor licita lucrări în valoare de 200 de milioane de euro pentru infrastructură şi 160 mil. euro pentru staţii CFR", spune Cercel.
Operaţiunea de majorare de capital în valoare de 39,4 mil. lei (9,3 mil. euro) derulată de Concefa recent a fost subscrisă de acţionari în proporţie de peste 94%, un grad de subscriere foarte bun având în vedere dimensiunea majorării şi faptul că firma este listată pe o piaţă puţin vizibilă.
Cea mai mare parte a banilor atraşi în majorare vor fi destinaţi achiziţiei de către Concefa a firmei Tunele SA, controlată de Horaţiu Cercel, iar restul banilor vor fi orientaţi către creşterea lichidităţii companiei de construcţii.
"În acest an cred că afacerile Concefa vor ajunge la minim 125 mil. lei. Deşi am avut contracte care acopereau peste 40 mil. euro, un proiect de la Cluj s-a decalat şi la celelalte două prima fază a durat mai mult decât ne aştep­tam. Ne ajută mult atragerea de lichidităţi, pentru că ne este mai uşor să negociem. În piaţă domneşte incapacitatea de plată şi lichiditatea a devenit una dintre principalele probleme la ora actuală, termenele de plată fiind întârziate", a precizat Cercel.
Concefa îşi bugetase iniţial pentru 2010 afaceri de 231 mil. lei şi un profit net de circa 24 mil. lei.
Noua cifră avansată de proprietarul companiei indică un avans de 53% faţă de nivelul realizat anul trecut, când afacerile s-au cifrat la 81,5 mil. lei (19,1 mil. euro).
Acţiunile Concefa Sibiu (COFI) au fost ieri suspendate de la tranzacţionare în urma informării investitorilor cu privire la subscrierile din majorarea de capital.
La ultimul preţ de tranzacţionare, de 0,16 lei/acţiune, capitalizarea companiei, care ia în calcul acţiunile subscrise în majorare, se ridică la 91 mil. lei (21,5 mil. euro).