Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Creşterea CAS, a accizelor şi a TVA, principalii factori pentru care nu avem creştere economică în 2010

Ziarul Financiar 12.08.2010

Principalii factori care au oprit creşterea economică în 2010 au fost creşterea contribuţiilor la asigurări sociale, a accizelor şi a TVA, este de părere Ionuţ Dumitru, economist-şef în cadrul Raiffeisen Bank România.

Înainte, în 2009 discursul era "cheltuieli masive pentru revigorarea economiei", factura socială nefiind însă ajustată în discuţiile cu FMI, a spus Ionuţ Dumitru, în cadrul întâlnirii ZF Expert de joi.

De asemenea, Dumitru consideră că chiar dacă s-a pus accent pe absorbţia fondurilor europene în discuţiile cu FMI încă din 2009, planurile de absorbţie au fost mai mari decât s-a realizat în realitate. Guvernul a "crescut CAS, accizele şi TVA, factori care au făcut în aşa fel încât să nu avem creştere economică". Dumitru este de părere că dacă guvernul ar fi făcut ajustările financiare în 2009 luându-se în considerare facturile sociale, am fi avut creştere economică în 2010.