Semne bune pe marile aeroporturi: trafic în crestere

Autor: Mirabela Tiron 17.08.2010

Cele mai mari trei aeroporturi din tara, Henri Coanda (Otopeni), Aurel Vlaicu (Baneasa) si Traian Vuia (Timisoara) au raportat pentru primul semestru al anului cresteri ale traficului de pasageri cuprinse între 3% si 19%, potrivit reprezentantilor aeroporturilor.

"În primele sase luni ale anului acesta, traficul de pasageri de pe aeroportul international Henri Coanda (Otopeni) a crescut cu zece procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, pâna la 2,2 milioane de pasageri", a declarat Tudor Jidav, directorul general al aeroportului din Otopeni.

Si aeroportul din Baneasa a înregistrat o crestere cu 3% a numarului de pasageri, pâna la circa 966.300 de pasageri.

Cele doua aeroporturi din Capitala sunt administrate de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, aparuta în urma fuziunii societatilor ce gestionau activitatile aeroportului din Otopeni si respectiv a celui din Baneasa.

"Pentru anul acesta este estimat un trafic de aproximativ 4,6 milioane de pasageri pe aeroportul din Otopeni si de 2,1 milioane de pasageri pe cel din Baneasa", potrivit lui Tudor Jidav, care adauga ca domeniul aviatiei

s-a confruntat în prima jumatate a anului cu conditii meteorologice severe, greve ale personalului din transportul aerian, norul de cenusa al vulcanului din Islanda, care au frânat procesul de revenire al indicatorilor de trafic înregistrati înainte de declansarea crizei economice.

Cu toate acestea, compania care administreaza cele doua aeroporturi a avut în primul semestru afaceri de 179 mil. lei (42, 6 mil. euro), în crestere cu 10%, si un profit brut de 62,5 mil. lei (14,8 mil. euro), mai mic cu 10%.

În ciuda problemelor cu care s-au confruntat companiile aeriene, si aeroportul din Timisoara a raportat o crestere a numarului de pasageri cu 18,7%, pâna la 514.920 de pasageri în primul semestru, potrivit oficialilor aeroportului.

Cele trei aeroporturi (Otopeni, Baneasa si Timisoara) detin 80% din traficul total de pasageri din tara, daca se ia în calcul numarul de 9 milioane de pasageri înregistrat anul trecut pe toate aeroporturile din tara.

Trafic în scadere cu 12,8% pentru CFR Calatori

Compania feroviara de stat CFR Calatori a vândut în primele sase luni ale anului 29,8 milioane de bilete de tren, în scadere cu 12,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit oficialilor companiei. "Cifra de afaceri a companiei a fost de 908 milioane de lei (216 mil. euro) în perioada ianuarie - iunie, fata de 944 milioane de lei (224 mil. euro) în aceeasi perioada a anului trecut", au declarat reprezentantii companiei. Pe piata transportului de calatori CFR Calatori este concurat indirect de companiile aeriene si în special de companiile rutiere private de transport de pasageri, care liciteaza servicii regulate de transport pe diferite regiuni. Competitia acerba este una din cauzele care au stat la baza diminuarii cotei de piata a transportatorului feroviar de stat, ce detine în prezent o cota de doar 27% pe toata piata de calatori.