Aş vrea să învăţ în Finlanda şi să merg la doctor în Japonia. Unde să trăiesc însă?

Autor: Cristina Roşca 18.08.2010

Ştim care este cea mai bună ciocolată, care este telefonul mobil preferat sau firma de haine pentru care optăm cel mai des, însă putem alege în acelaşi mod şi cea mai bună ţară? Pentru a putea realiza un astfel de top trebuie să analizezi nu doar performanţele economice ale unui stat sau salariile medii , ci şi sistemul educaţional, cel de sănătate, calitatea vieţii şi perspectivele de viitor.



Potrivit unui top realizat de revista Newsweek privind cele mai bune 100 ţări din lume Finlanda se situează pe prima poziţie. Statul scandinav revine pe primul loc şi în topul statelor cu cele mai performante sisteme educaţionale. La mică distanţă se află însă Coreea de Sud. Statul asiatic este cunoscut atât pentru calitatea învăţământului, cât şi pentru ambiţia şi entuziasmul elevilor, care au cele mai mari şanse din lume să îşi finalizeze studiile liceale şi pe cele universitare. Sud-coreenii sunt cunoscuţi pentru că alocă sume foarte mari de bani pentru pregătirea educaţională încă de la vârste fragede ale copiilor. Deşi este greu de imaginat, în urmă cu jumătate de secol nivelul de dezvoltare al Coreei de Sud era similar cu cel al Afganistanului. Astăzi, situată de Newsweek pe poziţia a 15-a în topul celor mai bune state din lume, Coreea de Sud este şi una dintre cele mai bogate ţări din lume iar acest lucru se datorează în mare parte interesului deosebit manifestat faţă de educaţie. Pe poziţia a treia se află Canada, urmată în top 10 de state din Asia şi Europa.

Sistemul de sănătate este una dintre principalele griji ale mai multor guverne din întreaga lume. Alegerea celui mai bun sistem de sănătate din întreaga lume este dificilă, şi în acest sens există o dezbatere continuă. Venitul per capita este însă cel mai important element ce trebuie luat în considerare, potrivit Newsweek. Din acest motiv Japonia urcă pe primul loc, secondată de patru state europene. Ţările de pe bătrânul continent se menţin ferme pe poziţie pe acest segment, deşi, spre deosebire de Japonia, în Europa multă vreme sistemele de sănătate au fost controlate de stat. Acum situaţia s-a schimbat. Chiar şi state puternic afectate de criză precum Spania reuşesc însă să ofere servicii de sănătate performante. Aici, cea mai complexă asigurare de sănătate este un drept garantat prin constituţie, astfel încât oamenii nu trebuie să scoată din buzunar bani decât pentru anumite medicamente. Pe poziţia a treia în acest top se află Suedia, unul dintre statele cu cel mai mare PIB per capita din lume.

Unde primeşti cea mai bună educaţie?
Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme educaţionale

1. Finlanda
2. Coreea de Sud
3. Canada
4.. Singapore
5. Japonia
6. Elveţia
7.. Estonia
8. Marea Britanie
9. Irlanda
10. Olanda

Unde să te duci când eşti bolnav?
Topul ţărilor cu cele mai performante sisteme de sănătate

1. Japonia
2. Elveţia
3. Suedia
4.. Spania
5. Italia
6. Australia
7. Singapore
8. Norvegia
9. Noua Zeelandă
10. Olanda