Banii mai presus de orice: Turcia şi Israel uită de conflicte când e vorba de afaceri

Ziarul Financiar 26.08.2010

După raidul israelian din 31 mai, când nouă cetăţeni turci au fost ucişi, Turcia a solicitat scuze, pe care încă nu le-a primit. Ankara a interzis survolul aerian pentru avioanele militare israeliene, iar premierul Recep Tayyip Erdogan a spus că lumea vede acum zvastica nazistă şi steaua lui David ca fiind asociate, potrivit cotidianului Hurriyet, publicaţie critică la adresa guvernului de la Ankara. Israelienii, între timp, iritaţi de furia manifestată de fostul lor aliat din regiune, au jurat să se ţină departe de Turcia.

Dar când vine vorba despre economie, pragmatismul doboară politica. "Nicio companie israeliană nu pleacă din Turcia", constată Carmon, un antreprenor israelian care a fost crescut în Istanbul. "Afacerile merg înainte şi chiar investiţiile sunt în creştere."

Pe termen scurt, raidul flotilei israeliene a produs consecinţe economice neplăcute inevitabile. Anularea în masă de către israelieni a rezervărilor de concedii, după incidentul din primăvară, va costa Turcia circa 400 de milioane de dolari în total, apreciază analiştii. Turcia, între timp, anunţă că îşi va reanaliza toată cooperarea militară, ceea ce ar putea însemna privarea companiilor israeliene de contracte de miliarde de dolari. Totuşi, companiile israeliene care vând în Turcia de toate, de la software pentru computere până la instalaţii de irigare, susţin că nu vor fi afectate de recentele evenimente. În parte, aceasta se explică prin faptul că ele operează în cadrul unor societăţi mixte cu companii turceşti, ceea ce le ascunde identitatea israeliană. Şi e un semn al vremurilor tulburi că nici măcar o companie israeliană care face afaceri în Turcia nu a dorit să fie citată, de teamă ca ea sau clienţii ei turci să nu fie afectaţi.

Cititţi mai multe despre relaţiile bilaterale dintre Turcia şi Israel pe www.businessmagazin.ro