Se poartă vampirii! (III)

Autor: Stelian Turlea 02.09.2010

Continuăm seria despre succesul surprinzător al romanelor cu vampiri. Au apărut fel şi fel de romane, dramatizări şi filme, foarte multe de succes. Fenomenul a izbucnit şi la noi în acest an, mai multe edituri smulgându-şi drepturile de traducere. Din fericire n-am asistat la lupte între ele pentru că, aşa cum spuneam, numărul acestor cărţi este foarte mare şi ai de unde alege. În cea mai mare parte, cărţile respective sunt naive de-a dreptul, unele nici nu merită o minimă atenţie pentru că sunt nule din punct de vedere literar, estetic, dar nu pot fi trecute cu vederea ca fenomen de-a dreptul social: la noi şi aiurea, cititorul simte o dorinţă fierbinte de poveste în care binele să lupte cu răul, nevoia de basm - şi asta sunt cam toate, basme cu vampiri. Nu le vom trece pe toate în revistă, dar ne oprim asupra a trei edituri care au răspuns îndată acestei nevoi. Incă un aspect de semnalat: absolut toate aceste cărţi apar în condiţii grafice foarte bune, în ediţii cartonate.

Continuăm periplul nostru printre cărţile cu vampiri şi ne vom opri întai la Editura Litera unde au apărut la începutul verii trei volume din "Casa nopţii", de P.C. Cast şi Kristin Cast.
Phyllis Cristine Cast este o scriitoare americană de romance fantasy care, în 2005, a început o serie, împreună cu fiica ei, Kristin Cast, intituală "Casa Nopţii", din care au apărut deja şapte titluri. În romaneşte au fost traduse de Mariana Piroteală primele trei volume: "Semnul", "Trădarea" şi "Aleasa". Primul volum al seriei s-a vandut în... şase milioane de exemplare!
Eroina este o fată de şaisprezece ani a cărei viaţă o ia complet razna în momentul în care primeşte Semnul Nopţii şi e aleasă să fie iniţiată în şcoala de vampiri. Începe o aventură care îi schimbă total viaţa. Casa Nopţii e locul transformării ei în vampir adevărat, unde îşi va găsi prieteni, dar în care există şi forţe ale răului cu care trebuie să lupte. Mai mult, încep şi problemele sufleteşti, din clipa în care se trezeşte în situaţia surprinzătoare de a avea trei iubiţi...

La Editura RAO au început să apară de anul trecut cărţile cu vampiri ale lui Stephenie Meyer, altă scriitoare de mare succes din America, autoarea seriei "Amurg", care a dobandit aproape peste noapte un succes mondial, vanznd peste o sută de milioane de exemplare (!) în 37 de limbi diferite. În anii 2008 şi 2009, Meyer a fost cel mai bine vandut autor. Ca atare, revista Time a plasat-o pe locul 49 între cele mai influente o sută de persoane din lume, în 2008, iar revista Forbes a plasat-o pe locul 26 în lista sa cu cele mai puternice o sută de personalităţi din lume. Nu ştiu ca vreun scriitor să mai fi avut un asemenea succes. Fireste, şi caştigurile ei au fost pe măsură - peste 50 de milioane de dolari pe an...
Succesul a fost uriaş şi în româneşte, mai ales ca lansarea cărţii a beneficiat de lansarea pe piaţa romanească a filmului "Amurg". Toate volumele autoarei publicate în America au fost traduse şi în româneşte: Amurg, Lună nouă, Eclipsa, Zori de zi. Meyer declara la lansarea ultimului dintre ele că este posibil să mai scrie încă patru în aceeaşi serie. Stephenie Meyer prezintă povestea Bellei şi a lui Edward Cullen, o fată de şaptesprezece ani şi un vampir de aceeaşi vârstă (dacă se poate admite) care se îndrăgostesc unul de celalalt. Dar spre deosebire de toate celelalte cărţi cu vampiri, Edward face parte dintr-o familie de vampiri "vegetarieni", adică nu se hrănesc cu sânge, prin urmare nu vânează oameni.