Jocul de şah ce te face stăpânul lumii

Autor: Elisabeta Lasconi 16.09.2010

O subspecie de roman (thriller esoteric) face ravagii de cel puţin două decenii, vizibil ca bestseller an de an - "Codul lui Da Vinci" este vârful unui aisberg al industriei editoriale. Cum s-a născut, cine l-a propulsat? O scriitoare înspăimântător de inteligentă, Katherine Neville, al cărei prim roman acum, privind retrospectiv, îl putem identifica drept thriller esoteric, a apărut în 1988 ("Opt"/ "The Eight").
Katherine Neville s-a născut în 1945, în Midwest, iar copilăria ei stă sub semnul mitului şi al poveştilor, al fascinaţiei faţă de alte culturi, inclusiv cea amerindiană. Copil fiind, îşi doreşte să devină scriitoare, iar de la opt ani începe să scrie. Dar literatura mai are mult de aşteptat... După colegiu, pleacă la New York şi studiază o disciplină nouă, cu evoluţia cea mai spectaculoasă - informatica.
Viaţa profesională se derulează în jumătate din teritoriul statului american, în ţări de pe trei continente: director pe probleme de informatică în domeniul economiei (transport, energie), consultanţă internaţională, piaţă financiară, bursă de valori. O preocupă arta şi literatura africană, lucrează ca model, fotograf şi pictor în publicitate. Romanele ei - "Opt" ("The Eight", 1988), continuat de "Incendiul" ("The Fire", 2008), "Cercul Magic" ("The Magic Circle", 1998) şi "Risc calculat" ("A Calculated Risk" , 1992) creează o modă: thriller esoteric şi financiar.
Romanul "Opt" a fost publicat la noi după aproape douăzeci de ani de la apariţie, între timp a fost tradus în 40 de limbi şi citit în peste 80 de ţări, iar ziarul spaniol El Pais l-a plasat în topul celor 10 cărţi ale tuturor timpurilor. Romanul are o poveste complicată şi erudită ce se petrece pe două planuri, prezent şi trecut, investigând o societate secretă ce modelează istoria modernă a lumii de la Revoluţia Franceză din 1789 la embargoul petrolului din 1970.
Acţiunea are în centru povestea unui joc de şah, setul Montglane, primit în dar de Carol cel Mare de la mauri. Piesele şi tabla de şah, învelitoarea lui au valoare materială (piesele sunt din aur şi pietre preţioase) şi magică (toate au inscripţii într-un cod secret, descifrate, conferă putere universală). Îngropate într-o mănăstire, cu taina trecută de la o stareţă la alta, ele se află în pericol să iasă la lumină în timpul sângeros al Revoluţiei Franceze, dar călugăriţele îşi împlinesc misiunea: le împrăştie şi le ascund.
Subiectul curge în zigzag între prezent şi timpuri trecute, între pasionaţii jocului de astăzi (Catherine Velis - o tânără expertă în informatică şi pasionată de şah, Lily - o jucătoare pătimaşă, prinse în vârtejul unor fapte stranii, cu o prezicătoare şi agenţi secreţi) şi cei din trecut. Firele căutării duc de la Richelieu la Voltaire, de la Frederick cel Mare la Ecaterina cea Mare şi la Napoleon Bonaparte, de la Euler la Bach, de la poeţii Wordsworth şi Blake la Newton. Se prind în ţesătura lor ţări şi oraşe: Parisul devastat de Revoluţie şi Veneţia, Rusia ţaristă şi Corsica, New York şi Algeria etc. Dar subiectul cărţii chiar nu se poate afla decât citind!
"Opt" are o continuare, "The Fire", apărută după douăzeci de ani, traducerea are orizontul de aşteptare creat. Şi celălalt thriller esoteric al scriitoarei, "The Magic Circle", se bazează pe un zigzag, de la Săptămâna Patimilor lui Iisus la căderea Zidului Berlinului. Cât despre "A Calculated Risk", acesta a avut o primire fabuloasă: analizat la apariţie, în 1992, de mass-media şi în cursurile universitare de afaceri, este recitit astăzi, în contextul crizei globale ca thriller financiar încărcată de premoniţii şi avertismente.
"Opt" a deschis şirul romanelor ce reuşesc să fie veritabile minienciclopedii de istorie şi geografie secretă, de tradiţii esoterice, semnate de Theodor Roszack şi Ian Pears, Arturo Perez- Reverte şi Matilde Asensi. Amintesc doar autorii ale căror prime thrillere esoterice au apărut înainte de faimosul Cod... al lui Dan Brown şi, ca valoare literară, îl depăşesc. Rămâne doar să vă convingeţi citindu-i!

Katherine Neville, "Opt", traducere din limba engleză de Gabriel Stoian, Editura RAO, 760 pag.


ELISABETA LĂSCONI, eseist şi critic literar. Absolventă a filologiei bucureştene (1980), doctorat susţinut în 1998 cu o teză despre Sorin Titel, publicată în două cărţi ("Oglinda lucioasă, oglinda aburită", Ed. Amarcord, 2000; "Sorin Titel, Ciclul bănăţean", Ed. Univers, 2000).
Colaborări la revistele Adevărul literar şi artistic, Caiete Critice, Cultura, România literară, Viaţa Românească.