De ce înghite Brazilia 1 mld. dolari pe zi pentru a împiedica moneda naţională să crească

Autor: Radu Racu 20.09.2010



Preşedintele băncii centrale din Brazilia, Enrique Meirelles, este nevoit să facă cele mai îndrăzneţe mutări din ultimul an pentru a domoli avansul record al monedei naţionale, în condiţiile în care fluxuri uriaşe de capital străin intră în ţară, afectând balanţa comercială şi pe cea a contului curent.

Banca centrală a cumpărat circa 4 miliarde de dolari în primele patru zile din săptămâna trecută, după ce moneda naţională - realul - a urcat la maximul anului, afirmă dealeri din piaţă, citaţi de Bloomberg. Achiziţia este cea mai mare dintr-un interval de patru zile efectuată în ultimii doi ani.

În timp ce băncile centrale din Asia şi America Latină încep să deprecieze monedele naţionale, eforturile lui Meirelles de a ţine realul în frâu sunt subminate de presiuni suplimentare din partea investitorilor care vor contribui la emisiunea de acţiuni desfăşurată de gigantul petrolier de stat Petroleo Brasileiro, în valoare de 78 de miliarde de dolari - cea mai mare emisiune de acest tip din istoria modernă a finanţelor.

Realul brazilian este moneda naţională cu cel mai mare avans din lume de la sfârşitul anului 2008 până în prezent, atingând săptămâna trecută un maxim de 1,7031 dolari.

"Intervenţia băncii centrale atenuează creşterea realului dar nu rezolvă problema", spune Felipe Brandao, analist al pieţei valutare la ICAP Brasil.

Misiunea băncii centrale este de a reduce valoarea realului pentru a impulsiona exporturile, în condiţiile unui deficit de cont curent care a atins cote record. În eforturile sale, banca centrală contribuie la lărgirea deficitului bugetar al statului, care în iulie a atins maximul ultimelor opt luni.