Deţine o armată de aproape 1 milion de oameni, care potoleşte foamea de electronice a lumii. Este omul din spatele Foxconn

Autor: Cristina Roşca 26.09.2010

Terry Gou stăvileşte foamea de gadget-uri şi de jucării high-tech a lumii. El este un vânzător fermecător, un şef dur şi strateg îndrăzneţ. Este omul din spatele gigantului Foxconn, cel mai mare producător de componente electronice din lume.



În condiţiile în care conduce o companie cu renume mondial şi are 920.000 de muncitori din China în peste 20 de fabrici, mulţi ar putea să îl considere un Henry Ford reîncarnat. Spre deosebire de Ford însă, Gou a suferit o lovitură de imagine în acest an, când mai mulţi dintre muncitorii săi s-au sinucis.

Aceste evenimente l-au adus pe Gou, în vârstă de 59 de ani, în lumina reflectoarelor. Acum, de la clienţi la activişti, reporteri, academicieni şi chiar guvernul chinez, toţi ştiu cine este el.

Pentru mulţi Terry Gou a devenit un monstru care angajează forţă de muncă ieftină, în principal tineri între 18 şi 25 de ani, din zona rurală, pe care îi transformă în maşini care produc telefoane iPhone la preţuri incredibil de mici, pentru lumea dezvoltată.

Sinuciderile au fost un semnal de alarmă şi pentru partenerii Foxconn, printre care se numără nume mari, precum IBM, Cisco, Microsoft, Nokia, Sony, Hewlett-Packard şi Apple. Aceste evenimente s-au transformat într-un dezastru de relaţii publice pentru toţi aceşti jucători importanţi de pe piaţa de IT.

Răspunsul întârziat şi deloc coerent al celor de la Foxconn a înrăutăţit lucrurile. În mai compania intra în focuri. Soluţia, management de criză: salariile au fost majorate cu 30%, până la 1.200 de renminbi (176 de dolari, 131 de euro) pe lună, şi o a doua majorare a fost promisă pentru luna octombrie.

Mai mult, o companie din New York a fost angajată pentru a coordona strategia de relaţii publice, prima în mai mult de 35 de ani de existenţă a Foxonn.

"Munca în sine este o bucurie"

Prima mişcare în aceast sens a fost deschiderea Foxconn, atât către public, cât şi către presă. Astfel, celui mai important săptămânal de business din lume, Bloomberg Businessweek, i-a fost permis accesul în fabricile Foxconn, în dormitoarele angajaţilor, în birourile operatorilor liniei de ajutor pentru persoanele care doresc să se sinucidă şi chiar în biroul lui Gou. După valul de sinucideri, Gou, care obişnuia să facă naveta între China şi Taiwan, şi-a mutat domiciliul într-o cameră din spatele biroului de la Longhua. El spune că munceşte 16 ore pe zi şi mănâncă trei mese la birou. Nu are timp pentru altceva.

"Îmi vopseam părul la 11 noaptea pentru acest interviu", a spus Gou. Într-un interviu de trei ore el şi-a dat cu părerea despre tot, de la Warren Buffett, despre care a spus că "este prea bătrân", la utilitatea diplomelor ("Nu poţi citi o carte şi astfel să înveţi să înoţi) şi mai departe la Steve Jobs ("L-am obligat să îmi dea cartea lui de vizită"). Gou i-a luat în derâdere şi pe bancherii newyorkezi, care "văd râul Hudson şi îşi spun "Sunt regele lumii".

Interviul a avut loc în Longhua, unde Foxconn a construit un adevărat oraş, mărginit de şapte puncte de trecere şi de gărzi în uniforme. Deşi gri şi sărăcăcios, campusul este perfect funcţional, cu restaurante de tip fast-food, ATM-uri, piscine după standarde olimpice, ecrane LCD uriaşe care prezintă anunţuri de utilitate publică şi desene animate şi o librărie, care expune în principal biografiile lui Gou, presărate cu aforisme precum "munca în sine este o bucurie", "un mediu dur este un lucru bun", "oamenii înfometaţi sunt extrem de lucizi" sau "o armată de 1.000 este uşor să o strângi, însă un general este dificil de găsit".

Astăzi, Foxconn este cel mai mare exportator din afara Chinei, iar generalul său cel mai bogat om din Taiwan, cu o avere estimată de Forbes la 5,9 mld. dolari (4,4 mld. euro). El spune că nu poate confirma această cifră, pentru că nu mai ţine socoteala banilor.

"Am pe cineva care se ocupă de asta", spune Gou. "În fiecare an vine la mine cu o hârtie, şi îmi spune «asta este cât ai». Pe mine nu mă interesează cât de mulţi bani am. Nu îmi pasă. În prezent nu muncesc pentru bani, muncesc pentru societate, pentru angajaţii mei".

Pentru a construi acest imperiu Gou a avut nevoie de 7.500 de dolari şi de 36 de ani. Totul a început cu producţia unor dispozitive de schimbare a canalelor pentru televizoarele alb-negru.

Cum a ieşit Gou din umbră?

În cele trei decenii ce i-au fost necesare lui Gou să devină unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri, presa nu i-a acordat foarte mult spaţiu. Situaţia s-a schimbat în iunie 2006, când London Daily Mail a publicat o poveste despre condiţiile de muncă dure pe care trebuie să le îndure cei 30.000 de muncitori de la fabrica de iPod-uri din Longhua.

Când doi reporteri de la China Business News au realizat o investigaţie pe cont propriu şi au prezentat propria lor versiune a poveştii, primul impuls al lui Gou a fost să contraatace. Foxconn i-a dat pe cei doi în judecată, iar un tribunal le-a pus sechestru pe bunuri. Situaţia s-a detensionat după intervenţia Apple şi HP.

Apple a cerut atunci realizarea unui audit la fabrica din Longhua. Raportul final, încă disponibil pe site-ul Apple, descoperise multe neconcordanţe între codul de conduită al companiei americane şi situaţia de la Foxconn, precum muncă excesivă peste program, o structură salarială deosebit de complicată şi condiţii de trai inacceptabile, precum trei paturi suprapuse.

Pentru a nu periclita relaţiile cu unul dintre cei mai importanţi clienţi, Foxconn a făcut schimbări majore. Deşi au fost făcute presiuni, Steve Jobs, omul din spatele Apple, nu ar fi fost dispus să încheie relaţiile cu compania taiwaneză, într-un moment în care se pregătea să lanseze un nou produs pe piaţă, telefonul iPhone.

"Rezultatele lui Steve Jobs nu ar fi posibile fără Terry", spunea Chang Tien-wen, autorul "The Tiger and The Fox: Terry Gou's Global Competitive Strategy", apărută în 2005.

Cine este Terry Gou?