Grupul Rompetrol îşi consolidează poziţia la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa 26.09.2010

Grupul Rompetrol a cumpărat vineri pe Bursă 2,62% din acţiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia (simbol bursier RRC) de la Rompetrol Downstream, una dintre subsidiarele RRC.

Tranzacţia vine la câteva zile înainte de termenul la care datoriile Rompetrol Rafinare către stat, în valoare de 571 mil. euro, ajung la scadenţă şi vor fi rambursate sau transformate în acţiuni. Statul încearcă recuperarea întregii sume pe care kazahii o mai au de plătit, de circa 517 mil. euro, în timp ce Rompetrol a anunţat că va converti restul obligaţiunilor în acţiuni şi a convocat o adunare generală a acţionarilor pentru data de 30 septembrie pentru a aproba operaţiunea.

Disputa dintre cele două părţi ar putea ajunge în justiţie, astfel că atât kazahii, cât şi statul încearcă să-şi ia cât mai multe măsuri de siguranţă.

În acest context, Fiscul a pus sechestru pe majoritatea activelor rafinăriei de teamă ca acestea să nu fie transferate către alte entităţi, reprezentanţii ANAF susţinând că dacă Rompetrol nu-şi plăteşte întreaga datorie, ar putea executa silit activele respective. Printre activele asupra cărora s-a instituit sechestru asigurător se numără şi participaţiile deţinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream şi Rompetrol Petrochemicals.

Grupul Rompetrol încearcă prin aceste tranzacţii să clarifice şi structura acţionariatului Rompetrol Rafinare, unde deţine în prezent circa 98% din acţiuni prin intermediul mai multor entităţi, unele dintre ele controlate chiar prin intermediul Rompetrol Rafinare.

Kazahii vor să-şi consolideze astfel controlul asupra Petromidiei, în perspectiva în care Ministerul Finanţelor va deveni acţionar al rafinăriei prin conversia obligaţiunilor în acţiuni.

După oferta publică de preluare derulată în perioada februarie-martie, grupul Rompetrol a ajuns să deţină 73,21% din acţiunile RRC, un pachet de 13,53% este deţinut de Rompetrol Financial Group, Rompetrol SA deţine 9,14%, iar Rompetrol Downstream avea 2,62%.

Tranzacţia de vineri s-a realizat la preţul de 0,061 lei/acţiune, peste preţul din piaţă, dar sub cel oferit la începutul anului în oferta de preluare, de 0,0741 lei/acţiune. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 33,6 mil. lei.

Rompetrol Rafinare a anunţat vineri şi schimbarea preşedintelui Consiliului de Administraţie, Alexandru Nicolcioiu fiind înlocuit de kazahul Yerhan Orynbassarov.