Anca Vlad, Fildas: Economia este acum la un nivel extrem de jos, aşa că o revenire în 2011 este realistă

Autor: Ioana David 30.09.2010

Grupul de firme Fildas, controlat de Anca Vlad, refinanţează în octombrie un credit de 71 mil. euro contractat în urmă cu trei ani, de la un sindicat format din zece bănci, semnarea documentelor urmând să aibă loc în perioada următoare.

"Nu sunt condiţii diferite (de refinţare acum comparativ cu 2007 - n.red.). Am beneficiat de o restructurare de catifea (fără probleme majore în discuţii - n. red.). Marea problemă într-o sindicalizare este armonizarea a zece puncte de vedere", a spus Anca Vlad pentru Ziarul Financiar.

În 2007, când compania a atras finanţarea de 80 mil. euro, membrii sindicalizării erau Alpha Bank România, Bancpost, Citibank România, Garanti Bank, HVB Ţiriac Bank, Investkredit Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD Société Générale, UniCredit România. Nu sunt disponibile informaţii despre cine va credita anul acesta compania. Refinanţarea se face pe o perioadă de cinci ani, iar valoarea ei este mai mică pentru că diferenţa a fost deja rambursată.

"Am avut un noroc extraordinar că am intrat în Uniunea Europeană"

Anca Vlad a pornit afacerile din domeniul sănătăţii la începutul anilor '90, iar în prezent grupul Fildas este unul dintre principalii jucători pe piaţa farmaceutică românească, având o cifră de afaceri de aproape 200 mil. euro şi 1.500 de angajaţi. Din grup fac parte distribuitorul de medicamente cu acelaşi nume şi reţeaua de farmacii Catena.

"Suntem o companie conservatoare. Ne-am luat toate măsurile de precauţie şi suntem într-un domeniu de care omul nu se poate lipsi. Ca şi companie, am depăşit criza pe care am simţit-o cel mai puternic la sfârşitul lui 2008 începutul lui 2009. Anul acesta ne aşteptăm la o creştere moderată a afacerilor".

Industria de medicamente se numără printre puţinele domenii imune la criză şi care şi-au păstrat ritmul de creştere chiar şi în 2010. În trimestrul doi al acestui an, spre exemplu, piaţa de medicamente a înregistrat un avans de 35%, astfel că sectorul continuă să fie unul privilegiat şi în relaţia cu băncile. Anul trecut şi A&D Pharma, cel mai mare jucător din piaţă, a obţinut o refinanţare de 100 mil. euro.

Ea este de părere că pentru revenirea economică anul 2012 este un termen realist şi că acum România este la un "nivel extrem de jos".

"Am crezut foarte mult timp în criza în W şi că va urma a doua perioadă de cădere deoarece problemele de şomaj din SUA şi Europa nu s-au rezolvat. Observând tendinţa de pe burse (bursele internaţionale au avut în septembrie o creştere susţinută - n.red.) se poate spune că a fost depăşită criza. În România este o criză de idei. Am avut un noroc extraordinar că am intrat în UE. Dialogul social este în continuare formal, iar interesele capitalului privat par a fi paralele cu cele ale statului, ceea ce poate duce la convulsii în continuare", a adăugat Anca Vlad.

Într-o conferinţă de presă de ieri, Anca Vlad a anunţat că în farmaciile Catena a redus cu 15-22% preţurile la aproximativ 700 de produse, campanie ce se derulează pe o perioadă de patru luni.

Planuri pentru o reţea de 250 de farmacii Catena

Cu 230 de unităţi, Catena este una dintre cele mai extinse reţele din România, bătându-se cu Sensiblu pentru primul loc în topul celor mai extinse lanţuri. Anul acesta, Catena a deschis 20 de farmacii, iar până în primăvara lui 2011 planul companiei este să ajungă la 250 de unităţi.

Alina Marinescu, directorul general al Catena, a spus că reţeaua este profitabilă şi că zona cu cele mai mari vânzări este în provincie. Această unitate generează în medie vânzări de 1,5 mil. lei lunar (0,36 mil. euro).

Pe piaţa de medicamente, Catena concurează cu Sensiblu, Help Net, City Pharma, Dona, Centrofarm, Farmacia Richter, în timp ce Fildas se bate cu Mediplus, Farmexpert, Relad, Farmexim, Polisano.