Kazahii au băgat statul în acţionariatul Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa 30.09.2010

Acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC), grupul kazah KazMunaiGaz, a aprobat conversia în acţiuni a unui număr de 20.652.098 de obligaţiuni deţinute de statul român care nu au fost răscumpărate de societate până la data de 30 septembrie.

Statul ar urma să deţină circa 44,7% din acţiunile companiei care operează rafinăria Petromidia, afirmă kazahii, dar Ministerul Finanţelor spune că odată ce a fost făcută o primă plată înseamnă că KazMunaiGaz a optat pentru plata cash integrală şi nu transformarea obligaţiunilor în acţiuni. O poziţie minoritară a statului devine fără valoare în ipoteza unor majorări de capital, de aceea decizia privind conversia sau plata integrală este crucială.

Compania ar fi trebuit să ramburseze până ieri o datorie de 571 mil. euro către Ministerul de Finanţe, însă a plătit doar 54 mil. euro şi a decis unilateral să convertească restul datoriei în acţiuni.

Ministerul Finanţelor s-a opus acestei conversii, cerând plata integrală a datoriei, dialogul dintre cele două părţi fiind tot mai aprins în ultimele luni. ANAF a pus la începutul lunii septembrie sechestru pe activele Petromidia.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe s-au declarat surprinşi de decizia de ieri a Rompetrol. Statul ar putea da în judecată compania, iar reprezentanţii ANAF au spus recent că ar putea începe executarea silită a activelor Rompetrol Rafinare.

Semnatarii ordonanţei prin care s-au emis obligaţiunile sunt Mihai Tănăsescu, Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu.