Mesaj dur de la Angela Merkel: Cancelarul ridică tonul şi îşi cere banii

Autor: Iulian Anghel 12.10.2010

Cancelarul german, Angela Merkel, care conduce cea mai puternică economie a Europei, le-a pus ieri în faţă, la Bucureşti, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu o listă de revendicări din partea mediului de afaceri german şi a etnicilor germani din România şi, fără ceremonia obişnuită vizitelor oficiale, a cerut răspicat guvernului să-şi plătească datoriile către firmele germane şi să grăbească retrocedarea proprietăţilor germanilor.

Punctual, severul cancelar, care provine din zona fostei Germanii comuniste care nu se teme de un conflict cu SUA dacă este vorba să-şi apere ideile despre felul în care economia lumii poate ieşi din criză, a smuls de la premierul Emil Boc promisiunea că datoriile statului către firme vor fi plătite, că investitorii vor fi sprijiniţi prin menţinerea cotei de 16%, neimpozitarea profitului reinvestit şi promovarea unei noi legi a parteneriatului public-privat.

Niciodată nemulţumirile firmelor germane faţă de mediul investiţional din România nu s-au auzit mai tare decât atunci când ele au fost rostite de cancelar.

Fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a motivat, în trecut, că statul nu plăteşte pentru că firmele, inclusiv străine, care fac drumuri în România nu respectă termenele şi fac lucrări proaste - una dintre referirile sale fiind chiar o firmă germană Max Boegl care în parteneriat cu firma italiană Astaldi a câştigat licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Medgidia-Constanţa (31 km.) - valoarea contractului fiind de 211 mil. euro.

Însă Merkel s-a comportat la Bucureşti precum la fel de celebra sa predecesoare, fostul premier britanic în anii '80, Margaret Thatcher, care, la un summit european, în faţa liderilor UE, a bătut cu pumnul în masă strigând:

"I want my money back!".

De altfel, problema banilor a fost primul punct pe agenda discuţiilor, fapt recunoscut indirect de premierul Emil Boc: "Am discutat şi despre faptul că statul român face toate eforturile ca să îşi onoreze obligaţiile financiare pe care le are faţă de firme, inclusiv faţă de firmele germane, astfel încât datoriile pe care statul le are faţă de aceste firme să nu constituie un element de blocaj în economie".

Cancelarul german Angela Merkel s-a aflat la a doua vizită în România de când conduce guvernul de la Berlin. Prima vizită s-a petrecut în aprilie 2008, cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti.

Merkel a spus, într-o conferinţă de presă, pe un ton categoric, că statul român trebuie să accelereze restituirea imobilelor naţionalizate către etnicii germani: "În ceea ce priveşte aşteptările cetăţenilor germani privind cererile de restituire, am vorbit ca acestea să fie promovate mai grabnic, deşi există o materie juridică destul de dificilă".

De asemenea, cancelarul i-a transmis premierului Boc că investitorii germani sunt preocupaţi de modul în care sunt acordate în România contractele publice şi a reclamat că procedurile aferente achiziţiilor publice nu sunt transparente, au declarat surse oficiale.

"Cancelarul Merkel a spus că firmele germane sunt preocupate de faptul că procedurile de achiziţie publică nu sunt transparente. Oficialul a arătat că investitorii sunt preocupaţi de modul în care sunt atribuite contracte publice", au spus surse participante la discuţii, citate de Mediafax.

Emil Boc i-a promis cancelarului că Guvernul va continua măsurile de reformă începute în pofida costurilor politice, pentru ca România să poată fi privită la nivel internaţional ca un partener credibil în ceea ce priveşte controlul deficitului bugetar, a informat un oficial Guvernul.

Cancelarul german s-a întâlnit şi cu preşedintele Băsescu şi aseară, la Cluj, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Germania este principalul partener comercial al României. În 2009. schimburile comerciale au fost de 13,2 mld. euro - 5,5 mld. euro exporturile româneşti şi 6,7 ml. euro, importurile din Germania.

În privinţa investiţiilor străine în România, Germania ocupă locul al treilea după Olanda şi Austria - cu investiţii totale de peste 7,5 mld. euro.

Nemţii sunt în fruntea investiţiilor străine cu producătorii de componente auto Draxlmaier din Piteşti şi Sălaj, Kromberg & Schubert din Sibiu, Schaeffler din Braşov, Continental Automotive din Timişoara sau Leoni Wiring din Arad.

Investitotii germani au pariat şi pe utilităţi. Grupul de utilităţi E.ON a cumpărat în urmă cu cinci ani pachetele majoritare de acţiuni de la fostele Distrigaz Nord şi Electrica Moldova, investiţiile depăşind un miliard de euro.

În industrie, grupul Siemens este, pe piaţa din România, unul dintre principalii furnizori de echipamente şi servicii pentru industria energetică, transporturi şi sănătate.

Cu ce investiţii a venit Merkel?

Surse din anturajul cancelarului spuneau ieri că Angela Merkel urma să anunţe aseară la Cluj o importantă investiţie germană. S-a vorbit despre venirea grupului BMW în Transilvania, însă, oficial, grupul german nu a confirmat ştirea. "Nu am fost contactaţi de niciun oficial din partea grupului BMW în legătură cu o eventuală investiţie în parcurile Tetarom din Cluj. Nu am avut întâlniri cu niciun reprezentant al unui investitor german, care să-şi manifeste intenţia de a investi în perioada următoare la Cluj", a declarat pentru ZF Transilvania Vali Peter, director adjunct al Tetarom Cluj.