Austeritatea duce creşterea PIB aproape de zero în Portugalia

Autor: Catalina Apostoiu 17.10.2010

Măsurile de austeritate menite să diminueze deficitul bugetar al Portugaliei, unul dintre cele mai mari din Europa, sunt vitale pentru recâştigarea încrederii investitorilor, a declarat ministrul de finanţe portughez Fernando Teixeira dos Santos, admiţând în acelaşi timp că acestea vor reduce ritmul de creştere a economiei ţării anul viitor, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul se aşteaptă ca PIB-ul Portugaliei să avanseze cu 1,3% în acest an, însă măsurile drastice de austeritate incluse în propunere vor contribui la o încetinire a creşterii PIB la 0,2% în 2011, a declarat Teixeira dos Santos, pentru că măsurile vor avea efect asupra cererii interne.

Estimările de creştere ale guvernului se situează uşor peste cele ale Băncii Portugaliei, care a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă la o creştere de 1,2% în acest an şi la stagnare anul viitor.

Primul-ministru Jose Socrates a propus iniţial o serie de măsuri dure de austeritate pentru acest an şi anul viitor, menite să reducă deficitul bugetar de la 9,3% din PIB în 2009 la 7,3% în acest an şi 4,6% în 2011. Obiectivul este reducerea deficitului la 2,8% din PIB în 2013. Teixeira dos Santos a confirmat ţintele de deficit.

Guvernul minoritar al lui Socrates are nevoie de sprijinul cel puţin a unui alt partid pentru trecerea bugetului. În ultimele săptămâni, principalul partid de opoziţie, PSD, a declarat că nu va aproba bugetul pe 2011 dacă guvernul insistă asupra unor majorări de taxe.

Propunerile guvernului includ o majorare a TVA până la 23% de la 21% şi reduceri salariale în cazul bugetarilor.

Socrates a indicat că va demisiona dacă bugetul pe 2011 nu va fi aprobat, decizie care va lăsa ţara într-o situaţie fără precedent.

Oficialii UE, banca centrală a Portugaliei şi Standard & Poor's au salutat noile măsuri de austeritate, însă sindicatele au programat o grevă generală pe 24 noiembrie.

Parlamentul trebuie să voteze asupra bugetului pe 2011 până la sfârşitul lunii noiembrie.