După ce a luat activele Amonil, Chemgas Holding îi ia şi angajaţii

Autor: Andrei Chirileasa 18.10.2010

Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO), controlat în proporţie de 51% de două firme înregistrate în insulele Belize (Zalois şi Jovline), a anunţat că o parte din salariaţi şi-au încheiat voluntar contractul de muncă urmând să fie angajaţi de firma Chemgas Holding Corporation, care a preluat în 2009 şi majoritatea activelor Amonil, prin executare silită.

Chemgas Holding este deţinută la rândul ei de o altă firmă offshore, Riverside Development, înregistrată tot în insulele Belize, acţionarii acesteia nefiind cunoscuţi, la fel ca şi în cazul Zalois ş Jovline.

Amonil este considerat ca făcând parte din grupul Interagro, alături de alte cinci combinate chimice din ţară, deşi nici Interagro şi nici Ioan Niculae, proprietarul grupului nu figurează ca acţionari la Amonil.

Combinatul chimic şi-a putut desfăşura activitatea în ultimul an după ce a închiriat activele pierdute de la Chemgas şi a încheiat cu Interagro un contract de procesare a gazului metan.

Transferul salariaţilor către Chemgas ar putea însemna însă sfârşitul Amonil, ceea ce ar aduce pierderi acţionarilor companiei, printre care se numără şi Salink Limited, un vehicul de investiţii controlat de grupul suedez East Capital. Compania avea anul trecut peste 800 de angajaţi.

Acţiunile Amonil au pierdut 4% în deschiderea şedinţei, tranzacţionându-se la 0,018 lei. Capitalizarea companiei este în prezent de 4,65 mil. euro.