Anim’Est se mută-n Vest. Scurtmetraje-şoc la Cluj

Ziarul Financiar 18.10.2010

O parte dintre cele mai îndrăzneţe, mai neobişnuite şi mai provocatoare scurtmetraje de animaţie vor putea fi vizionate la Cluj, în cadrul Festivalului Anim'Est, care va avea loc în weekend-ul 22-24 octombrie la cinematograful Victoria şi la Centrul Cultural Francez. Selecţia include scurtmetraje-şoc precum apocalipticul "The Origin of Creatures" (regia Floris Kaayk, Olanda, 2010), "Mr. Dr. Chain" sau "The Twins from Sunset Street".

Pelicula de animaţie "Iluzionistul", nominalizată la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de animaţie, va fi proiectată în cadrul selecţiei Anim'Est. "Iluzionistul" este realizat după un scenariu scris de cunoscutul cineast francez Jacques Tati şi relatează povestea prieteniei neobişnuite dintre un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Producţia a fost lansată în avanpremieră mondială în selecţia Festivalului de Film de la Berlin din acest an şi a fost proiectată la mai multe festivaluri de profil.

Toate peliculele premiate la Festivalul Anim'Est de la Bucureşti, care a avut loc între 8 şi 17 octombrie, vor fi difuzate şi la Cluj, la a cincea ediţie a follow-up-ului de festival. Un masterclass de film de animaţie susţinut de producători francezi, precum şi alte proiecţii speciale se numără printre celelalte surprize ale Anim'Est Cluj-Napoca. Festivalul este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Accesul minorilor în sala de proiecţie pe durata difuzării producţiilor din "Creepy Animation Night 2" este interzis.