Tintin înainte de Spielberg. Recorduri la casele de licitaţii/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 21.10.2010

Tintinofilii au avut toate motivele să fie în delir: în weekend-ul trecut, două importante case de licitaţii, Artcurial şi Piasa, au organizat, aproape în acelaşi timp, două licitaţii deschise publicului larg, cu derivate din lucrările lui Hergé. Război? Probabil, dar purtat cu eleganţă.

Iată ce declara, înainte de tragerea cortinei, preşedintele Piasa, Alain Cadiou: "Cuvântul război nu este cel mai potrivit. Aş vorbi mai degrabă despre o competiţie sănătoasă. Asta în condiţiile în care piaţa vânzărilor Tintin e suficient de vastă ca să îngăduie două licitaţii în acelaşi timp. Hergé a ajuns de neocolit. Piaţa americană se va deschide şi ea fenomenului, probabil după ieşirea filmului lui Spielberg despre Tintin. În luna mai, cu ocazia expoziţiei loturilor Hergé (n.n.: e vorba despre panoul preliminar al unei licitaţii din 2010 care, în organizarea Piasa şi Moulinsart S.A., a adus suma de 1,08 milioane de euro), un american care vizita o altă expoziţie - stampe şi desene aparţinând lui Suzanne Valadon - s-a apropiat de desenele originale ale lui Hergé, despre care nu ştia absolut nimic. A fost încântat să descopere un asemenea autor şi a promis că, de îndată ce se va întoace la Chicago, îi va face loc în colecţia sa. Geniul lui Hergé e nemuritor."

În paralel, expertul Artcurial, Eric Leroy, afirma: "De zece ani tot bat, în lung şi-n lat, domeniul Tintin. Mi-am dat seama că există suficient loc pentru două vânzări simultane (patru cu toatele), într-un interval de doar şase luni. Asta pentru că Tintin înseamnă întregul secol XX. Acum, Hergé este singurul autor care îşi poate permite aşa ceva. Va fi însă din ce în ce mai greu să descoperim planşe noi...)"
În ceea ce ne priveşte, să încercăm o recapitulare, înainte de a consemna rezultatele de sâmbăta trecută.
În 1994, coperta albumului "Insula neagră" s-a vândut cu echivalentul a 76.000 de euro.
În 1999, planşa originală a "Sceptrului lui Ottokar" a fost vândută cu 150.000 de euro. Record absolut bulversant în 2008: Coperta (desen acoperit cu guaşă) a volumului "Tintin în America" cade sub ciocan la 764.000 de euro (foto 1)!!!!!


În 2009, coperta (în alb şi negru) a albumului "Crabul cu cleştii de aur" atinge suma de 372.000 de euro.
În 2010, o planşă din "Tintin în Tibet" este achiziţionată cu suma de 112.000 de euro (foto 3).
Vânzările de acum au fost mai modeste. Suma totală la Piasa - 365.000 de euro. Nu trebuie să uităm că ele au adus nu doar lucrări originale Hergé, ci şi produse derivate (sculpturi în răşină cu personajele lui Hergé, albume în ediţii vechi, desene multiplicate cu semnătura autorului în original etc.)
Recordul vânzării amintite a fost reprezentat de ediţia originală belgiană, din 1960, a albumului "Tintin în Tibet" (un tiraj destinat presei, nr. 28 din 100 de exemplare), care a fost achiziţionat pentru 18.500 de euro. Nu e vorba, insistăm, despre un original! Un desen în tuş, colorat cu acuarelă şi intitulat «Tintin, Milou et les animaux au paradis» (foto 2) dedicat ziaristei Danielle Deschamps, s-a vândut cu 17.850 euro. Cele mai multe loturi au rămas la preţuri mult mai rezonabile, câtă vreme unul dintre obiectivele organizatorilor a fost acela de a atrage marele public, prea puţin obişnuit cu licitaţiile, precum şi un public venit de departe (spanioli, americani şi canadieni).