Cine este Michael Tsamaz, noul şef al OTE, care deţine un business de peste 1 mld. € în România

Autor: Adrian Seceleanu 24.10.2010

Michael Tsamaz şi-a început cariera în industria tutunului şi a fost preferat de Deutsche Telekom şi de guvernul grec pentru poziţia de director executiv al grupului elen OTE (deţine RomTelecom şi Cosmote în România) pentru rezultatele de la Cosmote, dar şi pentru că este un bun cunoscător al "bucătăriei interne" a OTE unde interesele politice pot prevala.



Michael Tsamaz, 50 de ani, şi-a început cariera în industria bunurilor de larg consum (FMCG), lucrând pentru producătorul de ţigarete Philip Morris în perioada 1991-1998, perioadă în care a ocupat funcţiile de director de marketing pentru Grecia şi Israel, director de vânzări pentru Grecia şi manager de dezvol­tare a vânzărilor în Europa de Est.

În 1998 Tsamaz face însă o schimbare radicală şi pleacă din FMCG în telecom, la subsidiara din Grecia a grupului britanic Voda­fone. Nu a fost o schim­ba­re neapărat sim­plă, de­clara Tsamaz într-un in­ter­viu exclusiv acor­dat ZF în decembrie 2009. "Când am intrat în industria tele­com în 1998, la Vodafone, nimeni nu cre­dea că acest produs va deveni unul de larg consum şi că va trebui să renunţăm la termenul de abonat în favoarea celui de client. Inginerii din acea vreme se uitau la mine şi spuneau: ia uite, un tip din industria tutunului care a adus cu el alţi oameni din industria chipsurilor de cartofi şi ciocolată vrea să arate cum se conduce un business în telecom. Îmi aduc aminte că atunci când am creat un departament comercial bazat pe structura pe care o cunoşteam din FMCG, decizia a părut foarte ciudată pentru oamenii din telecom."

Tsamaz a lucrat timp de trei ani pentru Vodafone, perioadă în care a fost di­rec­tor comercial şi director general al diviziei co­merciale şi administrative. Unul dintre mana­gerii cu care Tsamaz a fost coleg în acea pe­rioa­dă la Vodafone, Costas Kapetanopoulos, este în prezent director de Marketing şi Co­municare, al Cosmote România. În 2001, Tsamaz este recrutat de grupul OTE.

Întrebat dacă preferă industria telecom în raport cu cea a tutunului, unde şi-a început cariera, Tsamaz evită o comparaţie, dar, menţionând că s-a lăsat de fumat de când lucrează în comunicaţii, spune că îi place acest business pentru că mereu apare ceva nou. "S-a întâmplat să am dreptate cu ceea ce spuneam în 1998: industria telecom a devenit mai rapidă decât FMCG-ul, uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă cu internetul de mare viteză, cu 3G-ul. Şi îmi place, este mereu ceva nou în telecom".
După şase ani în cadrul OTE - perioadă în care a ocupat funcţii de top management în cadrul mai multor subsidiare ale grupului, in­clusiv de pe segmentul telefoniei fixe, Tsamaz a fost numit în septembrie 2007 CEO al grupului de telefonie mobilă Cosmote. Din aceas­tă poziţie, a fost unul dintre suporterii investiţiei făcute de grup în România, pentru relansarea operaţiunilor de telefonie mobilă, în decembrie 2005.

Activă în mai multe ţări din regiune, Cosmote a fost pentru OTE o sursă importantă de venituri, com­pensând scăderile gru­pului pe liniile tradiţionale de business (telefonia fi­xă). Sub conducerea lui Tsamaz, Cosmote şi-a apă­rat poziţia de lider al pieţei de telefonie mobilă din Grecia, în faţa rivalilor de la Vodafone şi Wind Hellas. Ultima dintre companii şi-a restruc­turat datoriile de două ori în acest an pentru a evita falimentul.
Michael Tsamaz declară că ţine pasul cu evoluţiile din piaţa telecom şi pentru că este pasionat de gadgeturi. "Colegii mei îmi spun că sunt un «gadget freak». Le-am spus colegilor de la departamentul care se ocupă de pro­dusele noi să îmi aducă şi mie gadgeturile care ajung la ei pentru că îmi place să mă joc cu noile echipamente care apar pe piaţă."

Tsamaz spune că îşi recrutează oamenii având în vedere două lucruri: caracterul şi mentalitatea de a lucra în echipă. "Rezultatele nu vin niciodată pentru că munceşte o singură persoană, ci numai ca rezultat al unei munci de echipă. Unele persoane pot fi mai vizible decât altele, dar întotdeauna în spate este o echipă." El adaugă că o altă condiţie necesară pentru succesul în carieră este să îţi placă ceea ce faci. "Este ceva valabil pentru toată lumea: ca să ai succes în ceea ce faci, în primul rând trebuie să îţi placă ceea ce faci. Însă, cu condiţia să te şi dedici activităţii tale. Simplul fapt că îţi place ceea ce faci nu este suficient."
Michael Tsamaz este căsătorit şi are doi co­pii. El are un MBA la Universitatea din New Brunswick, Canada.

Ce obiective are noul şef
Michael Tsamaz, care va prelua pe 3 noiembrie funcţiile de preşedinte şi CEO al OTE, va avea, în principal, misiunea de a îmbunătăţi profitabilitatea şi de a mări veniturile grupului în condiţiile în care Deutsche Telekom, cel mai mare acţionar al operatorului elen, s-a arătat nemulţumit de performanţele companiei, scrie presa internaţională. Cea mai dură recesiune din ultimii 40 de ani din Grecia şi problemele economice din Balcani au lovit puternic grupul OTE, care a anunţat pierderi în al doilea trimestru. Una dintre cele mai dificile misiuni ale şefului OTE va fi reducerea costurilor cu personalul din grup - iniţiativă contestată dur de sindicate. Cheltuielile cu personalul ale OTE în Grecia reprezintă 37% din venituri, faţă de 20% la Deutsche Telekom, în Germania. Bursa din Atena a primit favorabil numirea, acţiunile OTE crescând cu peste 3%. În România, OTE controlează companiile Romtelecom, Cosmote, Germanos, Zapp şi Sunlight Batteries, un business anual de peste 1 mld. euro, cu mai mult de 10.000 de angajaţi. Promovarea şefului Cosmote la vârful grupului OTE ar putea influenţa puternic numirile care vor fi făcute în viitor la companiile OTE din România, în sensul că managerii apropiaţi diviziei de telefonie mobilă ar putea avea câştig de cauză în faţa celor din divizia de telefonie fixă.