Ce companii formează grupul Asesoft: de la retail şi distribuţie IT&C până la parcuri eoliene

Ziarul Financiar 25.10.2010

Grupul Asesoft, fondat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, are cele mai multe afaceri în industria IT&C, cea mai mare companie fiind Asesoft Distribution, care a făcut un profit net de 3,5 mil. euro la afaceri de aproape 100 mil. euro în 2009.

Prin Asesoft Distribution, companie deţinută de Sebastian Ghiţă împreună cu Iulian Stanciu, grupul controlează şi cel mai mare retailer IT&C de pe piaţa locală, eMag. Asesoft a preluat eMag într-un moment în care retailerul online avea dificultăţi financiare, pe fondul prăbuşirii vânzărilor din retail.

În acest an, Asesoft a preluat o altă companie aflată în dificultate - reţeaua de magazine de electrocasnice Flanco, care se afla în insolvenţă. Compania Asesoft Distribution, cu afaceri de circa 100 mil. euro în 2009, a mai fost implicată într-o tranzacţie în 2009, când a preluat divizia de distribuţie a Flamingo - operatorul magazinelor Flanco.

În acest an, Asesoft estimează un business de aproximativ 185 mil. euro în online şi în magazine clasice pe IT&C şi electrocasnice. Asesoft Distribution, estimează la rândul său un business de 144 mil. euro.

Sebastian Ghiţă deţine alături de alţi trei investitori şi compania Corni Eolian care dezvoltă un proiect de 70 MW în judeţul Galaţi. Investiţia pe care Ghiţă o va realiza la Galaţi se numără printre primele 20 de proiecte eoliene ca dimensiune din România care au semnat deja un contract de racordare la reţeaua de energie, potrivit datelor Transelectrica, pe lista celor 20 aflându-se grupuri energetice mari cum ar fi CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania), Energias de Portugal sau Verbund (Austria).

Sebastian Ghiţă mai deţine participaţii şi la Teamnet Internaţional (soluţii IT pentru firme), Asesoft Internaţional (integrator IT), Asesoft Net şi Asesoft Smart.