Ce spune şeful Asesoft despre contractul cu Realitatea Media

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 25.10.2010

Obiectivul asumat de Asesoft prin semnarea unui contract de management pe cinci ani cu compania Realitatea Media, deţinută de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, este de a obţine profit, declară Sebastian Ghiţă, 31 de ani, acţionarul majoritar al Asesoft. Contractul semnat între cele două entităţi prevede investiţii de 75 de milioane de euro pe durata a cinci ani şi o repartizare a profitului de 80%-20% între Asesoft şi Realitatea Media. În acordul dintre Asesoft şi Realitatea Media sunt incluse posturile TV Realitatea şi The Money Channel şi posturile de radio Realitatea FM şi Guerrilla. Realitatea Media a raportat în 2009 pierderi de 39 mil. euro la afaceri de 29 mil. euro, potrivit datelor de la Finanţe.

Până la acest acord, afacerile Asesoft în media erau televiziunea Prahova TV, ziarul Prahova, postul radio Prahova TV şi site-ul de ştiri www.infoportal.ro. Patronul Asesoft este născut în Ploieşti.

Sebastian Ghiţă spune că Asesoft nu "va veni de acasă cu 75 de milioane de euro" şi că finanţarea acestui proiect urmează să fie asigurată - niciun acord cu o bancă nefiind semnat în acest moment. "Este un plan şi în mod evident acesta va fi realizat sau nu pe baza performanţelor Realitatea. Aţi citit undeva că vin eu de acasă cu 75 de milioane de euro? Nu stau cu aceşti bani într-o saltea. Ca manager e important ce resurse poţi să mobilizezi. Formularea corectă este aceea că obligaţia asumată prin contractul de management este ca eu să mobilizez resurse de 75 de milioane de euro care să fie utilizate pe perioada a cinci ani de către Realitatea Media".

Întrebat dacă va mobiliza şi "resurse" ale Asesoft pentru realizarea planului de investiţii, Ghiţă a răspuns evaziv. "Nu putem rupe Asesoft de mine ca persoană. Eu am semnat contractul, eu sunt acţionarul principal." El nu a oferit alte detalii în legătură cu contractul şi care este formula prin care Asesoft se va implica în plata salariilor şi datoriilor restante ale Realitatea Media, fără ca Asesoft să devină acţionar. Ghiţă nu a spus, pe de altă parte, nici ce se va întâmpla dacă nu va reuşi să aducă pe profit compania Realitatea Media şi dacă într-o asemenea situaţie Asesoft va participa la pierderi.

Când vine vorba de calitatea de acţionar al Realitatea Media, Ghiţă se exprimă însă foarte clar. "Achiziţia de acţiuni la Realitatea nu este o chestiune pe care o decid eu în condiţiile în care, din câte ştiu eu, acţionarul Realitatea nu vrea să vândă. Cred că aşa am şi câştigat în raport cu ceilalţi ofertanţi, pentru că nu am vrut să cumpărăm, am respectat această cerinţă a proprietarului."

Ghiţă spune că nu va intra în boardul Realitatea, care va rămâne în aceeaşi formulă, ci va trimite, în schimb, unul dintre directorii din grup. "Nu voi fi eu în boardul Realitatea şi nici Iulian Stanciu (n. red. - directorul eMag).

Ghiţă adaugă că va răspunde doar de "strategie, politici, bani, angajări, dezvoltare". Nu vom avea nicio implicare în partea editorială. Există un board care dictează aceste lucruri. Rolul presei este de arbitru, nu de jucător. Mă interesează profitul şi ratingul, iar cele două trebuie să meargă împreună".

Poate una dintre cele mai clare părţi ale acordului este că trecerea Realitatea TV la transmisiuni în format de înaltă definiţie (HD) va fi realizată de Asesoft Smart.