Isărescu: Bancherii sunt prea generoşi la depozite, probabil că au încă clienţi cu credite scumpe

Autori: Liviu Chiru , Claudia Medrega 04.11.2010

Bancherii sunt prea generoşi la depozite, mai ales la cele în euro, unde plătesc dobânzi şi de 4-5% pe an, cu mult peste cât oferă alte bănci de pe pieţe europene şi îşi permit să facă asta pentru că au în continuare clienţi cu credite scumpe, a spus guvernatorul Mugur Isărescu, care a avut ieri o prezentare (vezi graficele) la BNR.



Isărescu se declară împotriva aplicării Ordonanţei 50, care stabileşte condiţii mai transparente la creditele pentru consumatori şi ar forţa băncile să coboare costurile inclusiv pentru împrumuturile aflate în derulare.

"Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al Parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadrul normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isărescu în cadrul conferinţei pentru prezentarea Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul al treilea.
Directiva Europeană 48/2008, ale cărei prevederi sunt transpuse în legislaţia naţională prin Ordonanţa 50, stipulează că noile reglementări se aplică doar creditelor de consum, vândute după intrarea lor în vigoare.

Isărescu a subliniat că de-a lungul timpului i-a criticat în repetate rânduri pe bancheri pentru excesele făcute în raport cu clienţii, dar consideră că ordonanţa vine să corecteze situaţiile anormale cu un alt exces.

"Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. Din păcate a fost o întrecere «hai să penalizăm băncile» şi după mine s-a sărit dintr-un exces în alt exces", a spus guvernatorul.
Grupurile de clienţi organizate pe internet au militat, inclusiv la Parlament, pentru menţinerea ordonanţei în forma propusă de Guvern, pentru că ar corecta poziţiile de forţă ale bancherilor faţă de cei patru milioane de clienţi care s-au îndatorat până acum.

Isărescu admite că bancherii au în continuare în bilanţuri credite scumpe, dar asta pentru că şi clienţii au acceptat situaţia. Asta le permite şi să plătească rate înalte la depozite.
"Sunt bănci care oferă 4-5% pe an la euro. Eu cred că sunt extrem de generoşi. Ne spun că se bat pentru clienţi, probabil că aceasta este o explicaţie. Şi probabil că încă au avut debuşee, au fost debitori care au acceptat credite cu dobânzi ridicate", afirmă guvernatorul. În trecut bancherii au ales să transfere riscul de dobândă asupra clienţilor, incluzând în contracte clauze care le permit să modifice arbitrar dobânzile. BNR a tolerat situaţia, în condiţiile în care nu a considerat că reprezintă o ame­nin­ţare la adresa stabilităţii financiare.
Atribuţiile privind protecţia consumatorilor de servicii financiare au fost trecute din 2007 în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care a dat însă primele reglementări privind creditele la sfârşitul lui 2008, după ce boom-ul finanţărilor de retail se încheiase.