Principalele ştiri pe scurt din Europa de Est

Ziarul Financiar 07.11.2010

Austrian Federal Railways (OBB) încearcă să găsească o modalitate prin care să obţină înapoi o parte din preţul plătit pentru achiziţionarea companiei de transport feroviar de marfă MAV Cargo din Ungaria, potrivit Portfolio.hu. Oficialii OBB se întreabă acum dacă ar fi trebuit să plătească 102,5 miliarde de forinţi (370 mil. euro) pentru o companie cu pierderi mari.

Ungaria a vândut mai multe obligaţiuni decât plănuise săptămâna trecută, însă randamentele au crescut pe piaţa secundară, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Agenţia ungară AKK a vândut obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de forinţi (180 de milioane de euro).

Bulgaria va regrupa activele producătorului de oţel falimentar Kremikovtzi şi va încerca să obţină permisiunea instanţei pentru scoaterea acestora la licitaţie pentru a treia oară după eşecul recent în a atrage ofertanţi, potrivit Bloomberg.

Producţia industrială a Ungariei a avansat pentru a noua lună consecutiv în septembrie, cererea în creştere la export ajutând ţara să depăşească cea mai gravă recesiune din 1991, scrie Bloomberg. Producţia a crescut cu 10,9% faţă de anul trecut, după o valoare revizuită de 15,1% în august.

Ucraina nu a atins ţintele de venituri şi cheltuieli bugetare pe primele nouă luni ale acestui an, deficitul înregistrând mai mult de o dublare faţă de perioada similară a anului trecut, până la 52,8 miliarde de grivne (6,6 miliarde de dolari) scrie Bloomberg.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a plecat de la Belgrad fără un acord cu guvernul sârb pentru furnizarea viitoarei tranşe dintr-un împrumut de trei miliarde de euro, în condiţiile în care autorităţile lucrează pentru respectarea ţintelor bugetare din 2011, transmite Bloomberg.