Analiştii văd o scădere a economiei cu 2,3% la sfârşitul lui octombrie

Autor: Claudia Medrega 10.11.2010

Analiştii rămân pesimişti în legătură cu evoluţia economiei în acest an, anticipând scăderi ale PIB atât pentru trimestrul al treilea, cât şi pentru ultimele trei luni ale anului.
Rata trimestrială a PIB pentru trimestrul trei al anului 2010 s-a situat probabil la -0,7%, iar rata anuală a fost de -2,3%, potrivit unui sondaj realizat în cadrul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR).

Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe mâine datele-semnal privind evoluţia PIB în trimestrul al III-lea. Pentru trimestrul patru al anului 2010 opiniile analiştilor indică o continuare a contracţiei PIB, cu -0,1% rată trimestrială şi -2,5% rată anuală.

Majoritatea analiştilor au apreciat încă din vară că a doua jumătate a anului ar putea să fie mult mai dificilă. Economia a resimţit în trimestrul al treilea efectele majorării TVA şi ale reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, după revenirea temporară din al doilea trimestru, iar impactul se va vedea şi în ultimele trei luni ale anului.
În trimestrul al II-lea economia a scăzut cu doar 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,6% în date ajustate sezonier, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţin să-şi tempereze declinul. În primul semestru scăderea a fost de 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care a contribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%. Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonieri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară de 0,1% din trimestrul al treilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Pentru întregul an 2010, analiştii plasează dinamica PIB la -2,2%, în timp ce pentru 2011, participanţii la sondaj se aş­teaptă la o rată de creştere a PIB de 1,2%. Potrivit estimărilor FMI, economia va înregistra în acest an o scădere de 2%, iar anul viitor va reveni pe creştere, PIB-ul urmând să ajungă la un avans real de 1,5%.