Viaţa ca un şir de case/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 11.11.2010

Gheorghe Leahu
O viaţă printre case şi culori
Editura Capitel

O carte de memorii cum se întâlnesc mai rar, pentru că, aşa cum bine precizează prefaţatorul, sunt o fericită ocazie de a intra în intimitatea unui artist ce are o veritabilă profesiune de credinţă - arhitectura. Memorii care sunt şi meditaţii asupra relaţiilor dintre arhitectură şi artele plastice. Desenul este pentru arhitectul Gheorghe Leahu un mijloc de prezervare a memoriei arhitecturale, dar şi un mijloc de reprezentare a gândurilor despre spaţiu. "Eu, ca architect, ca făuritor de case, ce cale puteam să aleg ca să-mi exprim bucuria de a crea? Am ales acuarelele mele. Adunate în albume, expuse în casele oamenilor, ele reprezintă popasurile miilor de ore în care am încercat să transfer pe colile albe de hârtie comorile arhitecturii româneşti."

Amintirile arhitectului sunt ilustrate de admirabile acuarele care surprind imagini ale unor colţuri pitoreşti din Bucureşti, dar şi din multe alte aşezări din ţară şi din străinătate prin care Gheorghe Leahu a trecut în îndelungata sa viaţă.

"Viaţa mea poate fi cunoscută prin casele pe care le-am gândit, le-am proiectat şi apoi le-am urmărit să se înalţe, prin casele în care am trăit, prin şirurile de case, străzi şi oraşe pe care le-am desenat în acuarelă. Am poposit cu blocul meu de desen pretutindeni unde casele şi culorile se îngemănau în frumuseţe şi armonie şi aşa am izbutit să colorez şi paginile acestui album."

Prefaţă - prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.