Omul de afaceri Cătălin Chelu, prins în timp ce-i oferea mită chestorului Dan Fătuloiu - VIDEO

Ziarul Financiar 19.11.2010

Direcţia Naţională Anticorupţie a prins în flagrant delict, vineri, pe omul de afaceri Cătălin Chelu, în timp ce încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, omul de afaceri Cătălin Chelu încerca de mai mult timp să-l mituiască pe Fătuloiu, care l-a denunţat la DNA.

Oficialul a refuzat mita şi a anunţat DNA-ul. "Mituitorii au fost prinşi în flagrant de DNA", a declarat pentru Gândul chestorul Fătuloiu. "Vroiau să rezolve nişte dosare şi mi-au oferit două case, două maşini şi 50 de mii de euro".

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru Gândul că maşinile au fost descoperite de procurorii DNA chiar în parcarea Ministerului de Interne. Este vorba despre două BMW-uri albe, la faşa locului fiind găsite şi actele caselor şi banii. Patru persoane au fost prinse în flagrant.Miza afacerii erau câteva dosare care au legătură cu anchetele DIICOT. Valoarea mitei era de un milion de euro.

Acţiunea s-a soldat cu reţinerea lui Chelu, pentru audieri.

Chelu şi-a construit averea dar şi faima de investitor pe Bursă investind în acţiunile SIF-urilor încă de la listarea acestora în 1999, când se tranzacţionau la preţuri de 300-400 de lei vechi (0,03- 0,04 lei), intuind potenţialul uriaş care se afla în portofoliile acestora. În ultimii zece ani, preţul titlurilor SIF a crescut de 10 până la 40 de ori, iar portofoliul lui Chelu a ajuns la câteva zeci de milioane de euro. SIF-urile l-au implicat pe Chelu şi în numeroase scandaluri, cele mai cunoscute fiind legate de depăşirea pragului de deţinere legal de 1%. În ultimii doi ani, au apărut numeroase raportări care arată că omul de afaceri controlează direct şi indirect, prin intermediul a zeci de firme, pachete de acţiuni la SIF-uri care depăşesc cu mult pragul de 1% impus de lege. În urma acestor raportări, care au venit chiar de la conducerile SIF, Chelu a fost obligat de CNVM să vândă din acţiunile deţinute la SIF-uri pentru a se încadra în prevederile legale.

El a negat de fiecare dată legătura cu firmele publicate de SIF-uri, la care nu figurează ca acţionar direct, însă conducerile SIF au găsit argumente în favoarea concertării, inclusiv faptul că majoritatea firmelor respective pot fi contactate la acelaşi număr de telefon la care răspund şi firmele cunoscute ale lui Chelu.

Cătălin Chelu este de departe proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la Bursă, cu 14 companii la care este acţionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse, însă valoarea medie a companiilor sale nu depăşeşte 10 mil. lei, fiind vorba despre producători mici din industria de componente auto, componente electrice sau din sectorul alimentar.

Chelu a preluat majoritatea firmelor la care este acţionar de la SIF-uri, iar multe dintre aceste firme au fost folosite ulterior ca vehicule de investiţii pentru alte achiziţii.