Croitoru: Comerţul şi industria prelucrătoare cumulează peste jumătate din creditele neperformante

Autor: Alexandra Chelu 21.11.2010

Comerţul şi industria prelucrătoare cumulează peste jumătate din împrumuturile cu întârzieri la plată de peste 90 zile, următoarele sectoare cu credite neperformante fiind construcţiile şi serviciile, potrivit unei prezentări a consilierului guvernatorului BNR Lucian Croitoru, transmite Mediafax Business.

Pe sectoare, cele mai mari ponderi ale creditelor neperformante în total împrumuturi în obligaţii restante erau, în luna septembrie, în comerţ (29,6%), industria prelucrătoare (23,55%), construcţii (14,43%), servicii (13,95%) şi imobiliare (12,92%).

La polul opus, agricultura şi sectorul energiei au generat împreună puţin peste 5% din totalul creditelor neperformante.

Totodată, datele prezentate de consilierul guvernatorului BNR indică o scădere a ponderii împrumuturilor neperformante în primele patru sectoare (comerţ, industria prelucrătoare, construcţii şi servicii) faţă de nivelul de la finalul anului trecut, însă o creştere pentru sectorul imobiliar.

Croitoru a declarat, în cadrul unui seminar organizat de RBS Bank la Azuga, că nivelul creditelor neperformante reprezintă unul dintre motivele pentru care există diferenţe mari între dobânzile la credite şi cele la depozite.

"Spread-ul acesta mare indică probleme în sectorul bancar, nu în sensul că atenţionez eu existenţa unei probleme. Au probleme pentru că se acumulează credite neperformante, se constituie provizioane, ceea ce înseamnă reducerea profitului şi existenţa unei presiuni de menţinere a acestui spread. Bineînţeles că măsuri mai drastice de ajustare în sectorul bancar le-ar reduce, dar asta este competiţia în sectorul bancar din România", a explicat consilierul guvernatorului BNR. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.