Guvernul Irlandei: Nu am greşit cu nimic. Am apelat la fondul de siguranţă pentru a susţine băncile

Autor: Adrian Voicu 22.11.2010

Guvernul Irlandei a continuat să îşi apere politica economică, insistând că nu a greşit cu nimic chiar dacă a fost nevoit să accepte pachetul de salvare al Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), scrie The Telegraph.

Ministrul pentru Afaceri Europene din cadrul guvernului irlandez, Dick Roche, a insistat că miniştrii nu au minţit populaţie negând în mod repetat că vor accepta pachetul de salvare al UE.

Toată săptămâna trecută reprezentanţii guvernului Irlandei au declarat că nu vor accepta niciun ajutor financiar din exterior pentru a susţine economia. Cu toate acestea, în urma discuţiilor din weekend, aceştia au fost nevoit să adopte o altă poziţie.

Dick Roche a declarat pentru BBC Radio 4 că nu a fost vorba de "făţărnicie", dând vina pe pieţele financiare care au subminat poziţia guvernului.

Acesta a declarat că împrumutul extern a devenit de neevitat doar după ce costul împrumuturilor prin intermediul pieţei a devenit prea mare, menţionând că a fost nevoie de acesta doar pentru a putea ajuta băncile şi nu pentru economia Irlandei.

Roche a spus că: "A fost un şir de evenimente ieşite din comun. Pieţele ne-au adus la un punct de la care nu mai era fezabilă dependenţa de pieţe: dobânzile au fost prea mari. Ironic, situaţia naţională ne-ar fi permis să continuăm până la jumătatea anului viitor fără a fi nevoie să apelăm la pieţe dar situaţia din sectorul bancar a dus la necesitatea de a lua măsuri extraordinare".